1

Тема: LAIKAS

Tema gal nedaugeliui idomi, bet noreciau suzinoti protingu o gal novatorisku zmoniu nuomone. Arba tiesiok suzinoti teorijas ar apibrezimus kuriu anksciau neteko girdeti.
Laikas, viena is temu del kurios galvas suko visu laiku filosofai. Laikas, kasgi per daiktas tai yra, kaip jy galima butu apibrezti.....
Matasvimo vienetas, psichologinis pujutis?.......
Kaip suprantu visatai laikas nelabai egzistuoja, juk niekas is nieko neatsiranda, o energija irgi niekur nedingsta, viskas juda ratu, tai kaip ir visatos mastu laikas nera aktualus.  Taciau dteko girdeti toki dalyka kaip stygu teorija, joje kalbama apie tai kad yra labai dauk erdviu su savo laikais kurios kertasi tarpusavyje, taip atsiranda laiko duobes ir t.t.
Taigi kolegos, gal sugebetumet kasnors apibrezti laika ir nurodyti man jo padety visatoje?

2

Re: LAIKAS

Laikas gydo visas žaizdas.(Menandras)

Laikas atskleidžia visa, kas slapta, ir slepia visa, kas aišku.(Sofoklis)

Laikas - didis mokytojas.(E.Biorkas)

Laikas - pati didžiausia iš visų brangenybių.(Teofrastas)

Ant laiko sparno nuskrieja liūdesys.(Ž.De Lafontenas)

Laikas - nuostabus mokytojas, deja, užmušantis savo mokinius. (H.L. Berliozas)

Laikas mūsų nekeičia, tik tubulina. (M. Frišas)

Laikas. kai jo maža, tampa vertingas, ir, patikėkite, jo užtenka viskam. Daug laiko turi tik nieko neveikiantys. (N. Rerichas)

:::707

3

geriau veliau negu niekada...

4

na, ka cia ir prikursi to, ko niekas nezinotu... smile kiekvienas turi sava laiko suvokima. man asmenishkai jis labai brangus, tik kol kas jo nesugebu taip leisti, kaip noreciau smile

5

Marijan, 22 пишет:

Lukai tau reikia isgerti...

hahaha ;D va cia tai teisingiausias atsakymas! liux! big_smile

6

Marijan, 22 пишет:

Lukai tau reikia isgerti...

Isgert neiseitis, tada politikuot pradedu smile
bet vat galit kasnors apibrezti laika ne lyriskai arba filosofiskai o kaskiek materialiau?
ketvirtas matavimas? hmm
is dalies.....

7

Lukai... pasakysiu visa teisybe Tau i akis... Tu sitam forumui esi per protingas big_smile pas Tave daug geru minciu kyla pastebejau...

8

mane visada zavi protingi ir idomus zmones tongue big_smile

9

man tai kazkaip idomiai kad laikas gali kartais sustoti arba pralekti labai greita...:Vnes taip daznai buna...:)

10

cia ne laikas lekia , o tawo poziuris i ji big_smile o skirtumas priklauso nuo to , ka tuo momentu veiki smile

11

Gera tema! As irgi daznai susimastau apie panasius dalikus. Matai kaip cia yra... Laikas yra gana subjektivus dalykas, ir kiekviename egzistencijos "lygije" skiriasi. Jeigu kalbeti apskritai, tai mano manimu laikas yra judejimas :::659 , tiksliau "kitimas"
Pavyzdziui, kaip mes galim identifikuoti laiko pokyti(tai yra suzinoti kad laikas "eina")? O gi per judejimo(kitimo) suvokima.

12

Planetos juda orbitomis, zemeje vyksta duju judejimas, elektronai sukasi aplink atomo branduoli, ir taip toliau... ir visa tai sudaro laiko "tekejima".

13

manau yra du laiko suvokimo budai. pagal mane, tai kiekvienas mes turime savaji laikrodi viduje. tarkim uzdarys zmogu kazkur i tamsia patalpa ir laikys ten kelias dienas. jis be jokios abejones praras laiko pojuti, bet jis gali bandyt laika skaiciuoti pagal pulsa. jis laiko nejus, nematys, bet negalima bus teigti, kad laikas sustojo vien todel, kad zmogaus psichine bukle tuo metu bus zymiai suletejusi ir fiziskai nejaus laiko tekmes. todel pgl mane egzistuoja du laiko pavidalai - pojuciais suvokiamas ir tas nematerialus, kurio negalime pajusti, bet nepaisant to, jis vistiek eina nors tas laikas juk vienas ir tas pats... smile
is tikro sunku reikst mintis, nzn ar kas suprato tokia sapalione. jeigu kas manot, kad nusikalbejau, pataisykit smile

14

Egle, viskas OK! big_smile~
As supratau tavo minti. Sutinku su tavim, kad laikas nematerialus,  mes galim ji tik uzfiksuoti arba ismatuoti. Tu sakai kad yra 2 laiko "pavidalai", Hm... O as tada pasakisiu kad yra 999999999 laiko pavidalu, ir savotiskai busiu teisus, nes bakterija, muse, sraige jaucia laika nevienodai, skiriasi tik jutimo ypatumai. Turbut ta ir norejai pasakyt, kad yra laikas kuri gyvas organizmas gali jausti, ir yra visuminis, viska apimantis laikas, kuri mes negalim apciuopti.

Dar kazkodel atsiminiau sena lietuviska daina:
Laiko nesustabdisi,
Ir nesuksi atgal,
Pries laika lygus visi,
Laikas visagalis.

15

Bet vis gi manau reiketu sneket ne apie laiko pojuciu ivairove, o apie esmini dalyka, laiko samprata. Jeigu aiskinti paprastai, tai yra Specialioji reliatyvumo teorija kuri nurodo, kad laikas keičiasi priklausomai nuo greičio. Laiko priklausomybės lygtis yra
T = t0 / kv.šaknis (1 - v2/c2)
Reliatyvumo teorijoje laikas yra ketvirtuoju matavimu, kas sukelia naujus paradoksus.
Siokia tokia informacija apmastimui apie laika rasi cia: http://www.dalius.serveriai.lt/science/index.php?option=com_content&task=view&id=49&Itemid=26

16

na taip, isdestydama savo mintis turejau omenyje tik zmogaus santyki su laiku, o ne su visais esamais gyvais organizmais zemeje big_smile
P.S. dekui uz nuoroda, ja jau esu skaiciusi smile

beje, o ar imanoma, kad yra tokia vieta visatoje kur laikas neegzistuoja? neutral

17

na kokia padeti jis uzima visatoje negaliu net tiksliai pasakyti,bet zinau tai,kad jis is musu istraukia kiekviena diena,zadedamas ateiti ir tai ka dabar veikiame yra trumpa,ka veiksime yra netikra o ka jau nuveikeme yra uztikrinta,ir visa tai tik laiko deka,kaip tau Lukai kilo tokia mintis uzduoti toki klausima?:)

18

o man kartais atrodo kad laikas sustoja,taip buna kai netenku artimo zmogaus...

19

Labai dauk kas cia minite psichologiny laiko pojuty. Na sakykime, veikiant kaska begalo linksmo laikas bega labai greitai, o neveikiant nieko arba liudint tiesiok norisi kad diena greiciau baiktusi.
Manau tai fiziologiniai reiskiniai priklausantys nuo hormonu pusiausvyros. Tai pasireiskia vartojant narkotikus ar kitus cheminius preparatus. Btent kaikurie ju sustbado laika o kai kurie privercia jy judeti labai greitai....

20

laike yra hormonu?na noreciau,kad juos pavardytum:)