21

Re: Kelias tobulėti - tik per dorybes!

Dora, 19 parašė:

Zinai, gerbiu tavo tikejima, nors tik maza krikscionybes dalis yra priimtina man asmeniskai. Taciau vienas dalykas kuris uzkliuvo beskaitaint Tavo atsakyma yra tai, kad Tu viska rasai kaip fakta. Kas esi Tu sakyti kaip viskas yra is tikruju, ir tuo labiau grasinti amzinaja prazutimi ar dar kazkuo. Tu esi lygiai tiek pat teisus sakydamas, kad dievas yra ir kad visi eisim i pragara ar i dangu numire, kiek ir as jei sakyciau, kad visi persikunysim i augalus, ar tiesiog prankysim ir viskas, ar dar kazka. Taigi del manes, tikek kuo tik nori, taciau jei manai, kad eisi teisesnis uz kitus, klysti.

Bet kaip tu gali prieštaraut, jei tokios yra Dievo dorybės? Vadinasi nenori priimti šitokų tiesų, o gal net nesupranti kas tai yra? Manau, kad daugelis jau senų senovėj pamiršo šias dorybes, kodėl negalima būtų jų prisiminti?

22

nereikia mestis fanatiskai y yvairius dalykus, bet reikia buti paprastam ir stengtis buti atviro proto, neuzblokuot informacijos ateinancios is visu saltiniu(net ir fanatiku), veliau pasverus kas teisinga, o kas ne galesi ja atfiltruot... krikscionybe ir jos visi sakramentai manau yra teisingas ejimas tobulejimo link absoliuciai visose srityse... zmogui budinga uzmirsti, todel gerus dalykus verta pasikartoti, kad paskui nesusimaisytum tarp info... atsiprasau is anksto, jei atrodo, kad pamokslauju, cia irgi yra mano nuomone, bet stengiuosi remtis faktais.

23

na faktuose paskest irgi nereikia, nes zmogus klysta kartais darydamas ir isvadas remdamasis faktais, o kartais net ir sv. rastu... cia tekstas parasytas nezinomo zmogaus pries ~300 metu bet tiesos manau nemazai cia:
Eik ramiai per pasaulio triukšmą ir skuba, prisimink – ramybė egzisuoja tik tyloje.
Nebūk priešiškas, su visiais stenkis palaikyti kuo geresnius santykius.
Savo tiesas sakyk ramiai ir aiškiai, bet ir kitus stenkis išklausyti, net ir tuos, kurie kalba nemokšiškai.
Venk triukšmingų ir agresyvių žmonių, jie žeidžia tavo dvasią. Nelygink saves su niekuo – Tu rizikuoji pernelyg nusižeminti arba išpuikti. Visada atsiras didesnis ar mažesnis už tave.
Su džiaugsmu kurk planus, su džiaugsmu juos įgyvendink. Koks bebutu kuklus tavo darbas, nepamiršk siekti žinių, tobulėti. Tai vienintelė vertybė permainingoje laiko tėkmėje.
Būk atsargus visur, nes pasaulis pilnas klastos. Bet nebuk aklas egzistuojančioms dorybėms; daug žmoniu siekia aukštų idealų; gyvenimas reikalauja didvyriškumo.
Būk pats savimi. Niekada neišduok draugystės.
Nebūk ciniku meilėje. Meilė, ji vienintelė, nepaisan visų nusivylimų ir sudužusių vilčių, amžina kaip žolynai.
Geranoriškai priimk laiko patikrintus patarimus. Stiprink savo dvasines galias, kad nepalūžtum, ištiktas staigios nelaimės.
Tik nesikrismsk dėl neįvykdomų svajonių, tai gimdo nuovargį ir vienatvę.
Gyvenimo taisykles suprask protingai, būk švelnus pats sau. Tu esi visatos kūdikis, lygus su medžiais ir žvaigždėmis. Tu turi teisę buti čia. Nepaisant visų klaidų, varginančio triūso ir sudužusių svajonių, pasaulis yra gražus.
Įsidėmėk tai ir stenkis būti laimingas

24

Justina, zinoma as galiu priestarauti, nes as netikiu dievu. Visi mokymai buvo parasyti zmogaus, o ne kazkokios aukstesnes butybes. Net jei dievas ir yra, jo garbinimas yra zmogaus isgalvotas. Jeigu as renkuosi daryti ka nors gera, tai bus del humanitariniu isitikinimu, ne religiniu.

25

Linas, 36 parašė:

Dažnai šiame sekuliarizuotame pasaulyje klesti bedieviai , laisvamaniai ir klaidatikiai. Ar būti „religingam“ ir pliurpti apie ką nors tuščiai yra prasminga? Iš tikrųjų aš nuolat žvelgiu ir kreipiu didžiausią dėmesį į esminį-asmeninį apsisprendimą už Kūrėją, ar prieš. Nors Dievas kviečia kiekvieną, tačiau leidžia laisvai pasirinkti tikslus ir pasekmes. Situacija užaštrinama tam, kad žmogus susivoktų, jog visa ko siekia ir daro iš esmės lems jo ateitį. Mėginimas teigti, kad yra nuosavos „tiesos“, kaip ir imponuojanti asmeninė pasaulėžiūra – geriausias pasirinkimo kelias bei asmeninis reikalas, tėra pataikavimas sau ir apsigavimas – namas be pamatų ant smėlio. Sąžinė byloja ir įpareigoja protu ieškoti Tiesos, širdimi ir laisva valia siekti  Meilės. Už teisingą ir tikrą tikėjimą šventieji guldė galvas, todėl Katalikų Bažnyčia mini ir išaukština teisiuosius. Manau, Sigitas lengva ranka nuteistų visus krikščionis miriop? Krikščionybės eroje žmogaus išganymo klausimas visais laikais buvo aktualus, nes žmogaus prigimtis nekinta. Kiekvienas, atsisakantis tobulumo, susvetimėja, kūrybinės galios ilgainiui vis labiau tampa griovimu -  neišvengiamai vergauja nuodėmėms ir miršta jose... O kas toliau?

Įdomu apie ką „giedos“ abejingieji po 50 metų, jei dar sulauks?

Viskas! Skaičiau skaičiau, bet tylėjau. Dabar jau pasakysiu.
Visų pirma, Linai, neturite teisės vadinti žmonių su kitokiu požiūriu bedieviais, laisvamaniais ir klaidatikiais. Sakot, kad "mėginimas teigti, kad yra nuosavos tiesos, kaip ir imponuojanti asmeninė pasaulėžiūra [...] tėra pataikavimas sau ir apsigavimas [...].". Bet juk pats elgiatės taip pat!! Pats laikotės įsikibęs savo "tiesų" ir net nebandot įsiklausyt į tai, ką jum argumentuotai sako protingi žmonės! Kas yra teisingas ir tikras tikėjimas? Man - tai tikėjimas savimi, o ne kažkuo, ko nėra ir kas tikrai man nepadės! Jei tikėčiau Jūsų dievu, būčiau nelaiminga. Atsirastų žymiai daugiau problemų ir savigraužos. Tektų laukt, kol "ponas dievas" padės ir išspręs mano bėdas. Bet aš jau geriau imsiuos pati konkrečių veiksmų situacijai taisyti, nei brangų laiką gaišiu pokalbiams ir maldoms su niekuo. Galbūt Jums laimė yra kažkur bažnyčioje, su dievu ir visais kitais šventaisiais. Man laimė - pasiekti tikslą. Ir joks dievas nepadės jei pati nesistengsiu. Gerbčiau Jūsų požiūrį ir tikėjimą, jei negrūstumėte aplinkiniams jo per prievartą. Nejaugi niekaip nesuprantat, kad NIEKAS neįkalbės žmogaus tikėti kažkuo, jei jis pats nejaus poreikio ir nenorės?? Atrodo suaugęs vyras, o užsispyręs kaip trijų metų vaikas. Kiekvienas turi teisę rinktis savo vertybes, ir niekas, kartoju, NIEKAS neturi teisės to smerkti ir bandyti perkalbėt. Esam suaugę žmonės, tad ir elkimės kaip suaugę!

26

Karolina, sakai zmogaus neimanoma ikalbeti? oj klysti smile dar ir kaip imanoma... o ka daro tos pacios sektos? ateini ten ir taves skaitykim nebera(na gal tuo metu zmogus ir pasimetes, bet tokio kaip poreikio tai ne visiem tikrai yra)... cia zmogus gal iesko kas noretu atsiverst i gerio puse ir tiket dievuliu big_smile geraj kad bent pinigu nelupa kaip sektos! va ten taj zmonem nepavydziu...

bet as nesuprantu, Linai, kam tiek daug kurt tokiu panasiu temu?...juk visur kalbi apie dieva...manau uztektu ir vienos tavo temos. kas noretu atsiverst tam uztektu ir tosios temos tau tik reiktu ja atnaujint...

27

na Dora pasakyk, o kaip ten su tuo zmoniu nesugebejimu but mazais? gi nebutu susiskaldymo, jei visi zmones butu mazi poreikiams(visapusiskai), bet uztat milzinai dvasia, kaip mat isnyktu visos globalios problemos? tarkim paimtu visa nenaturalu materiala islydytu ir pastatytu kryziu, ant kurio butu parasyta visa klaiki zmonijos istorija, vat tada taj butu nukryziuota nuodeme... visa sita Jezus bande pasakyt, parodyt savo veiksmais, bet del musu "vertybiu" ji paeme ir nukryziavo (pagalvojo, kas jis toks, ko jis nori... cia jo tie mokymai ims ir sugriaus musu "vertybes", ne- pagalvojo-, geriau imkim ir nukryziuokim ji... kas bent jau man atrode ziauriausia, kad net ir dalis jo isgydytu zmoniu sauke: "ant kryziaus ji"... ) varksai nesusiprate zmones tai padare, paverte kaip po nuodeme dievybes kupina Jezu, o po to dar ir jo apastalus persekiojo, kuriems Dievas buvo nusviete protus, mataj kai suzinai tiesa pagal ja ir reikia gyvent, neber kur trauktis, nes kitu atveju pazeidinesi visatos desnius, o viso to pasekme-dejones... del poreikiams mazu zmoniu, turiu pasakyt, kad ju yra ir gana nemazai... dauguma kunigu tokie yra, bet manau pasitaiko ir "farizieju" (tarp tikinciu, ju vsiais laikais buvo) , tik gal netokiu ziauriu, kaip jezaus laikais, as pats neesu visiskai apsaugotas nuo nuodemes, todel man ir reikia sio to daugiau nei mano ribotas protas ir konkretus ysitikinimai...

28

Vytautai.. Ką nori pasakyt paskutiniu savo postu? Nė velnio nesupratau.. Blogiau gyvent nuo to pasidarė kad nukryžiavo?

29

Karolina, 19 parašė:

Vytautai.. Ką nori pasakyt paskutiniu savo postu? Nė velnio nesupratau.. Blogiau gyvent nuo to pasidarė kad nukryžiavo?

na nukryziavo vien del to, nes jis jiems maise... nelabai zmogiska. o siandienos nuodememis mes toliau gryziuojam jezu, skaudinam Dieva, kaip sakiau kakojam visatoje, zmogus pats paeme ir nusprende kas yra nuodme ir kas nea, nu taj liudnas reikalas gaunasi... o bandydamas suletinti griuty, bent jau siais laikais yvede etika, estetika, kelis milijonus ystatymu (kur tik yra bezdzionavimas Dievo isakymu), kuriuose nepasakyta: mylek savo artima kaip pats save, o viespaty Dieva visu kunu, visa siela visu protu, visa esybe. tada iskyla klausimas-o kas yra meile sau? gal rimtai toj meileje butu gera? juolabiau nelabai aisku kaip cia ta Dieva mylet? na as tikrai nemanau, kad myleti save, taj pilt i gerkle chemija, rukyt, kitaip zalot save del kaifo... susidaro toks yspudis, kad meile sau taj jaust malonuma zalojant save, nu ir kaip tu gali mylet ta savo artima, jei tu saves nemyli... na o Dieva taj mes mylime per visa jo kurinija ir toji kurinija mums netgi padeda nesamoningai bendraut su Dievu(stai tau kokia nuostabi Dievo meile zmogui, jis kaip ymanydamas duoda myleti ji, o mes issigastam: "oi, kas cia? Dievas(absoliutas)? ne, man taves nereikia, as gi pats sau dievas, ner taves gi..." ), pvz matai per langa pauksciuka koki ir tau gera ji matant, norisi kazka jam duot, stai tau nors akimirka tave Dievas susildo, nes tu nesamoningai priimi jo meile, aisku jei tu vien tik samoningai noresi tai priimt, taj irgi nieko nesigaus.reikia daugiau pozityvu spinduliuot savo aplinkoj... taj vat meskim grauzt adomo obuoli, ir zemes jokios katastrofos neistiks...

30

na cia mano asmeniskas subtilus suvokimas, to kas mane supa, manau gerbsim vienas kito nuomones, nors man asmeniskai skaudu, kad gal kazkas i Dieva netiki, na bet nors tikekit, kad visata egsistuoja, as kartais, galvoju, kad mes tame paciame Dievuje net ir gyvenam, taj kai sako kas, kad **** cia aplinkui mane... taj pagalvoju, kaip Dievui nesmagu gyvent tam tavo sude... panasu, kad zemele ilgai netvers jei taip ir toliau...

31

Vytautai, nesvarbu kas butu jei mes visi butume "mazi". Esme tame, kad nesam, niekada nebuvom ir nebusim. Tai nera dalis zmogaus prigimties. Visi esam egoistai ir pirmiausia ziuresim saves. Taigi tavo argumentas nera pagrystas realybe.
Kaip tau skaudu, kad kazkas netiki i Dieva, man taip pat gaila, kad kazkas nesugeba ar nenori mastyti.

32

manau net komentaru nereikia, ir arkliui aisku, kad panos suvarte musu fanatikus kaip vaikus ;] nes jie man taip ir skamba ;] prisidengia kryzium ir cituoja knygas, bet jokiu savo mastymo pozymiu smile
zodziu juokinga. kaip kokie reklamos agentai, verbuoja zmones. arba panasiai kaip su gejais, esi gejus, tai ir buk, bet neprimetinek kitiem savo ideju ;]]

33

na gabaliuka pacitavau, bet visa kita, taj rasiau savo nuomone ir savo isvadas is jau zinomu dalyku... ir negi jus negalit sutikti, kad zmogaus protas yra ribotas? jei nebutu ribotas, jis tikrai butu visa istorija numates gerokai i prieki... o siuolaikine technika, zmogus negali sustabdyt griuties proceso, yvairios nasos, gal kazka bando sukonstruot, bet ka jie gali sukonstruot, kad sustabdytu pramone? na bent dauguma mokslininku pripazysta, kad absoliutas egzistuoja, ar visatos protas, ar dar kaip nors... na zodziu Dievas, bet jo taj nepaciupinesi, kaip ir pvz meiles, gali tiktais jaust... jei netingit paziurekit tuos filmus kuriuos minejau, galesit paciupinet faktus...
o kalbant apie lina, taj matau, kad jis pasiaukojantis zmogus, o tai manau kelias link mazumo...

34

ir isvis gerbt vienas kita reikia smile

35

Ir vėl ačiū tau, tikėjimo brolau, Vytautai,
Tu ir vėl sklaidai protų tamsą, širdžių šaltį... Tau tinka kunigystės kelias – Dievo tarnas ir įrankis dėl sielų išganymo(palaimingos Dievo artumos amžinybėje) – visą gyvenimą būti Dievo draugu! Kiek įžvelgiu, nėra nieko kilniau ir prasmingiau!

Kiekvieno žmogaus sąžinė(Dievo balsas – už gera giria, už bloga peikia) byloja kur ir kas yra absoliuti Tiesa. Bet čia jau vidinio pasaulio ir laisvos valios apsisprendimas asmeniškai: už ar prieš Tiesą(Šventoji Dvasia!)?

36

Šiaip, jeigu kam įdomu, ar nesat girdėję, siūlau paskaityti René Descartes "Metafiziniai apmąstymai". Tas pilietis (būdamas nieko sau matematikas ir kitokių mokslų protas) šiame savo veikale įrodo, kad Dievas egzistuoja. Paneikit jo teoriją, tada būsit kai kas daugiau negu tikėjimo nihilistai ar savo asmeninės nuomonės garbintojai.

37

Karolina, 19 parašė:

Viskas! Skaičiau skaičiau, bet tylėjau. Dabar jau pasakysiu.
Visų pirma, Linai, neturite teisės vadinti žmonių su kitokiu požiūriu bedieviais, laisvamaniais ir klaidatikiais. Sakot, kad "mėginimas teigti, kad yra nuosavos tiesos, kaip ir imponuojanti asmeninė pasaulėžiūra [...] tėra pataikavimas sau ir apsigavimas [...].". Bet juk pats elgiatės taip pat!! Pats laikotės įsikibęs savo "tiesų" ir net nebandot įsiklausyt į tai, ką jum argumentuotai sako protingi žmonės! Kas yra teisingas ir tikras tikėjimas? Man - tai tikėjimas savimi, o ne kažkuo, ko nėra ir kas tikrai man nepadės! Jei tikėčiau Jūsų dievu, būčiau nelaiminga. Atsirastų žymiai daugiau problemų ir savigraužos. Tektų laukt, kol "ponas dievas" padės ir išspręs mano bėdas. Bet aš jau geriau imsiuos pati konkrečių veiksmų situacijai taisyti, nei brangų laiką gaišiu pokalbiams ir maldoms su niekuo. Galbūt Jums laimė yra kažkur bažnyčioje, su dievu ir visais kitais šventaisiais. Man laimė - pasiekti tikslą. Ir joks dievas nepadės jei pati nesistengsiu. Gerbčiau Jūsų požiūrį ir tikėjimą, jei negrūstumėte aplinkiniams jo per prievartą. Nejaugi niekaip nesuprantat, kad NIEKAS neįkalbės žmogaus tikėti kažkuo, jei jis pats nejaus poreikio ir nenorės?? Atrodo suaugęs vyras, o užsispyręs kaip trijų metų vaikas. Kiekvienas turi teisę rinktis savo vertybes, ir niekas, kartoju, NIEKAS neturi teisės to smerkti ir bandyti perkalbėt. Esam suaugę žmonės, tad ir elkimės kaip suaugę!

Sutinku, kad grubiai skamba žodžiai - bedieviai, laisvamaniai ir klaidatikiai, tačiau tai yra tiesa. Na, mano giliu įsitikinimu pagal autoritetingą Katalikų Bažnyčią, tik Dievas yra absoliuti Tiesa. Apie ją byloja Pats Dievas Apreiškime(tai ne žmonių išgalvota doktrina). Gali žmogus ribotu protu artėti prie Tiesos, tačiau jos savintis, pranokti ar lygiuotis alternatyvia tiesa negali. Jei nebūtų absoliučios Tiesos negalėtų būti žmonijos progreso nei moksle, nei teisumo...
Tikėjimas Dievu nepaneigia-neišvaduoja nei nuo fizinių(kūnui) nei nuo moralinių(dvasiai) dėsnių. Tikėjimas pranoksta protą bet jam neprieštarauja. Jis apima visą žmogų ir visatą. Asmeniniai tikslai yra dėl ribotumo nepastovūs ir, jei esminis tikslas ne Laimė amžinybėje, kintantys.
Visi mes aukščiausiojo Kūrėjo kūriniai, nors ir to nepripažįstame – tai nepriklauso nuo mūsų norų. Noriu ar nenoriu vistiek reikės mirti. Neigti Kūrėją tas pats kaip neigti mirtį. Sąžinės priekaištai ne šiaip sau, bet rimtas argumentas protui-širdiai – dvasinei veiklai. Psichologinė prievarta susijusi su žmogaus dvasinių galių žalojimu, mano tikslas, kuo nuoširdžiausias, būti išganytiems. Štai, jei tai būtų piktosios dvasios užmojai, tai jis siektų atitraukti nuo Laimės Dievuje. Ar ne tai yra svarbiausia – nepasiklyskim nuo ko turim gintis?!

38

Geros valios abejojančiųjų žiniai

Esame vargšai, jei patyrę priimame tik tai, ką siūlo nuodėmingo pasaulio monstrai. Jų tikslas - jėga ir pranašumu per galvas lipti dėl karjieros ir prestižo žvaigždžių tarpe. Tokiais "idealais" susižavėjusių plaukimas pasroviui, kaip ..., yra jiems linksmybės priežastimi, nes gali valdyti duonos ir žaidimų siekiančias mases. Taigi vergystę siūlo nuodėmingasis pasaulis. Esame suklaidinti aprašyto "kelio tobulėti - tik per dorybes" atžvilgiu.
Kai žvelgiame į save, savo vidų, matome didelį dvasinį skurdą, nerandame sąžinėje teigiamo atgarsio ir pasiduodame asmeninių nuodėmių verčiami priešiškumui. Tačiau prasminga ir reikia pranokti save, giliai įsiskverbti į savo širdies(norų-troškimų šaltinį...) gelmes ir pamerkti ten ant savo altoriaus gražių gėlių puokštę. Neišniekinkime nieko, kas dar mumyse yra gera ir šventa. Juk siela nemirtinga ir į anapus lydi tik dvasinių lobių vertybės.
Gal surasime jėgų kovai su visur(pirmiausiai viduje, po to išorėje) ir visokiu blogiu bei atjautai silpnesniesiems...

39

ex tikiu as dievu tik kitaip nei tu ar nei kitas koks zmogus ir tai nera blogaj. tiesiog nesu tokia apsesta jo manijos kaip kad tu, linai. tiki - tikek, labai puiku, bet tikrai negrazu brautis i zmogaus sazine tokiais zodziais... manoji man atrodo svari kad ir ka bekalbetum apie bedievyste ir pan..
zinai, man rodos, daugiau sneki nei kazka daraj... geriau padek ligotiems, nelaimingiems ir pan hmm
motina terese nesnekejo, pameni? va cia tai matau nauda zmogaus sielos siam pasauly

40

aciu linui, kad mane papilde del riboto proto. kiekvienas pasirenka kokiam aplinkos suvokimo lygyje jis gyvens ir kiekvienas subtiliai suvokia aplinka... tik kai jis nori to suvokimo platesnio, bet nezino kaip to pasiekt, o kai to imi siekt egoistiskai... taj vel viskas apsivercia zemyn galva... o vat paprasciausiai dorai gyvent reikia, stengtis kuom maziau turet zemu jausmu... taj taip, kad temos pavadinimas lb teisingas...