521

Re: Ka manote apie Lietuvos lenkus?

Jan, 38 parašė:

Algirdai, pasak tave mes savo principais trukdom tobulieti vaikams???Nuo kada lietuvinimas kitakalbiu vadinasi tobulinimu???
As esu dekingas savo tevams uz tai kad neleido man tobulieti rusu mokykloj.I rusu mokykla vaikus vezdavo autobusiukas, o man reikejo kiekviena diena keliaut per miska apie 5 km tik del to kad tevai liepe mokintis lenkiskai. Mano kaimynu vaikai, kurie baige rusu mokykla, tikrai profesoriais ar kosmonautais netapo.Jie tapo rusakalbiais debilais(ne visi, bed dauguma), kurie dabar leidzai savo vaikus i lietuviu mokyklas. Namie jau kalba su vaikais "esperanto" kalba, jokios tradicijos, kulturos ir t.t.Jokios pagarbos taip pat Lietuvai, tiesiog tagul vaikas gerai moka lietuviskai, gal uzdirbs daugiau Tokiu pileciu jum reika?

522

Aida gal tu man asakysi i kausyma: Ar reikalingi Lietuvai pileciai kurie del lisno duonos gabalo atsisakytu savo kalbos, paprociu, pavardziu, netgi akcento?

523

nu blyn nu janas tu duodi as neikertu ar lietuvei is jusu paprocius atimineja ar kas ten jum ira nu vriedna tauta amzinai viskuom nepatenkinti isikurkit bureli ir mokikit ten savo vaikus tu savo paprociu jaigu jie taip svarbus

524

Visko neskaičiau, neturiu tiek kantrybės, bet norėčiau Jan'o paklausti, ar galima vadinti Vilnių savu ir rėkti, kad tai mūsų žemės ir jose tvarkysimės kaip norim, nors tos žemės jums priklausė tik po pirmojo pasaulinio karo?

525

Po pirm. pasaulinio karo sios zemes priklause ne mums o Lenkijos valstyb. ir ne tik po I pas. karo. Taciau zemes sklypai cia priklaso kaikurems zmonems nuo XV-XVI am. Kas rekia? Kad Vilnius arba Viln. krastas" turi dabar priklasit Lenkijai"??? Jei nepacituosi kaskieno zuodziu laikisiu tave provokaturiu!

526

Jan,

nelimpa tavo demagogija, kam spaust is sh vaska? juk smirda smile

Vilnius nepriklause Lenkijai, nebuvo tokio periodo, buvo tik Lenkijos okupuotas Vilniaus krastas !

Jan, jausk ribas, nes jei kas nors ir yra cia provokatorius tai tiktais tamsta .

527

Jan, tie žodžiai buvo ištarti vienoje pokalbių laidoje per tv.. Ir baik reikšt čia tą savo lenkiškumą atsakydamas vis kažką lenkiškai. Jei dar nepastebėjai, Lietuvoje gimtoji kalba lietuvių, tad ir kalbam lietuviškai. Tuo labiau, kad tema užvesta lietuvių kalba. Nori kalbėt lenkiškai - susikurk kitą temą. Gana čia to kobriško šnypštimo, kurį ne visi supranta.. Sorry, nesusilaikiau..

528

Vienoj pokalbiu laidoj per TV tai as ir ne tokiu daliku esu girdejes. Pvzd. kad vyras vaika pagimde:) Gasdinat vienas kita kokias pasisakymais kuriu niekas niekad , niekur nereke!Gal tavo gimtaja kalba ir yra lietuviu, mano visai ne!
Petrai pacituok man prasau nors viena mano provokuojanti zinute!

529

Jan, 38 parašė:

Zivile, esi jauna panele ir ne labai ismanai apie Lietuvos lenkus. Mes Lietuvos lenkai tikrai negyvenam "kitoj salyj" ir is kazkurtai neatkeliavom kazkotai prasyt. Lietuva yra musu bei musu proteviu vienintele tevyne, o Lenkija tai tk istorine musu salis. Mes neprotestojam kad mums gerintu salygas svetimo istaigose, o reikalaujam kad neblogintu dabar esanciu!
Lietuviai migroja i kitas salis del socialiniu prezasciu ir yra ten svetimsaliai.Mes to tarpu esame Lietuvoje dar nuo XIV-XVam.Liudija apie tai irasai archivose Mes cia kartu su Zidais, Totoriais, Baltarusais kurem Lietuvos istorija, dirbom Lietuvos labui, statem miestus(Vilniu)Musu tautos atstovai gime Lietuvoje lenku kalbos deka isgarsino Lietuva po visa pasauli(Adam Mickiewicz, Czeslaw Milosz) Mes is niekur neatkeliavom ir niekur nenorim vaziuot, cia musu brangi tevyne, kuria mes mylim visa savo lenku sirdim!

Gal si mano zinute yra provokuojanti?

530

Neskiesk nesąmonių apie kažkokius gimdančius vyrus. Kalbu ne apie tuščius pletkus iš fantastikos srities.. Nepatingėjau surast tikslią frazę ir jos autorių.. Edvard Trusevič (Lietuvos lenkų sąjungos sekretorius)  "aš esu pas save namie ir aš tvarkysiuos taip, kaip norėsiu" ..  Pamirštat, kad gyvenat Lietuvoj..  Čia gatvių ir visokie kitokie pavadinimai gali būti rašomi tik lietuvių kalba. Mokomasi taip pat lietuviškai.. O namie, tarp savęs, kalbėkit jūs lenkiškai, tai niekam netrukdo.

531

jo butent nes susidaro toks ispudis kad lietuvos istorija lenkai sukure nu nereikia cia tu nesamoniu nu nieko nesakau teko lenkam prisidet prie kuremos istorijos bet tai tik tiek visa kita ira musu ir vartik tu cia kaip nori lietuva lietuviu buvo ir bus o jus jaigu ir ne patys tai jusu protevei vistiek bus atejunai o faktas tas kad kokioj saly gimes prie tos salies taikitis ir turi o savo kultura galit puoselet susirinke bendruomenej visam pasauli tai daroma ir niekas nesiskundzia

532

Nieko nesupratau, kodel Edward Trusewicz gyvendamas Lietuvoje neturi teises pasakyt:"As esu pas save namie ir as tvarkysiuos, kaip noresiu"?Pagal tave tai reiskia: Cia Yra Lenkija?
Edward Trusewicz nenukryto is menulio ir neatskrydo is Lenkijos, jisai yra LDK tautu (cia lenku tautos) palikonis. kas gali zinot gal jo kazkoks protevis tarnavo Vytauto armijoje, visai gali but. Skaitikim kartais LDK istorija.

533 (redagavo ramunas, 35 2011-09-30 21:18)

va vienas klausimas LDK tai ira lietuvos didzioji kunigaikstyste ikurta tryliktam amzui ir tik 1569 sudare su lenkais konfederacine valstybe ir 1795 vistiek sugebejot padet ja prasykt rusams o va tada cia lietuvoj tai lenkai paseutejo atgarsei net iki siu dienu palikuoniu liko

534

Dar pries Liublino Unija1569m. buvo tarp LDK ir Lenkijos buvo sudaryta rugpjucio14d. 1385m."Unia Krewska" po kurios i  aptustejusias Lietuvos del nuolatiniu karu zemes karalius Jogaila suteike teise lenkams is Mazovijos(Mazowsze)Po sitos unijos buvo taip pat lenku deka pakrikstita Lietuva.

535

ka tu sakai pakrykstita tik man atrodo kad tie krykstai ir sugrove visa lietuvos didybe taip kad mano nuomone nera cia uz ka dekot

536

Kiekvienam sava religija

537

cia ne religija kalta visi zino istorija krikstas kelevo su kardu rankoj ar tu man bandysi itikint kad kryziaus zygei buvo sudaryti is kunigu ir vienuoliu armijos

538

taip kad krykstijant lietuva ne vienas vaidila ir vaidilute buvo nuzudyta nu nors cia nereikejo jau sakyt kad irgi lenkai prisidejo nu pats pagalvok

539

Namuose savoj šeimoj ir bendruomenėse darykit jūs ką norit. Tačiau nemėginkit pačioj Lietuvoj įvedinėt savo lenkišką tvarką..

540

Remiantis 1916 m. gruodžio 14 d. (Vokietijos okupacija) duomenimis, Vilniuje buvo 138 794 gyventojai, iš kurių 53,67 % sudarė lenkai (74 466 gyventojai), 41,45 % žydai (57 516), lietuviai 2,09 % (2 909), rusai 1,59 % (2 219), vokiečiai 0,63 % (880), baltarusiai 0.44 % (644) ir kitų tautybių atstovai 0,13 % (193 gyventojai).

1920–1939 m. Vilnius priklausė Lenkijai ir jame gyveno daugiausiai lenkai ir žydai.

Taigi nereikia atsiprasant varyt, kad Vilnius niekad nepriklause Lenkijai.