Topic: Ka manote apie Lietuvos lenkus?
Ar sutinkate su ju protestais ar visiskai nepalaikote ju nuomones?
You are not logged in. Please login or register.
Diskusijų forumas → Naujienos / Apie Viską → Ka manote apie Lietuvos lenkus?
Ar sutinkate su ju protestais ar visiskai nepalaikote ju nuomones?
viskas gi tai daroma dirbtinai ,kad tik butu kuo didesnis skandalas, kad atitolinti realias problemas ,runkeliui gi reikia susirasti priesha visada ,kad kovoti su juo, kokia prasme? daryti vidinius konfliktus? aisku,kad protingi dedes manipuliuoja jusu bukais proteliais,kad atitolinti , skurda, bedarbystes, emigracija ir kitas katastrofines lietuvos blogybes... ar bent vienas is jusu eina streikuot,kad lietuvoje iteisinta vergove?kad Minimumas maziausias ES? patinka buti vergu ane?
Mane asmeniskai ten net siutas suima kai per zinias isgirsti jog lenkai reikalauja pagerinti svietimo salygas ir t.t. Juk jiem yra suteikta ir taip pacios geriausios salygos: jie kitoj salyj gali mokytis savo gimtosios kalbos. Kodel mes, lietuviai isvyke i kita sali turime taikytis prie tos politikos kuri ten galioja o jie cia streikus daro kazkokius, absurdas! Tegul tik dziaugiasi kad mes, draugiska tauta ir siekiame kad butu issaugotos ir mazumos, kitose salyse to nebutu. Jeigu jiems taip nepatinka si tvarka tegul vaziuoja i savo krasta, ten igyja issilavinima ir jei nores gris i Lietuva siekti karjeros. Tokia mano nuomone
Zivile, esi jauna panele ir ne labai ismanai apie Lietuvos lenkus. Mes Lietuvos lenkai tikrai negyvenam "kitoj salyj" ir is kazkurtai neatkeliavom kazkotai prasyt. Lietuva yra musu bei musu proteviu vienintele tevyne, o Lenkija tai tk istorine musu salis. Mes neprotestojam kad mums gerintu salygas svetimo istaigose, o reikalaujam kad neblogintu dabar esanciu!
Lietuviai migroja i kitas salis del socialiniu prezasciu ir yra ten svetimsaliai.Mes to tarpu esame Lietuvoje dar nuo XIV-XVam.Liudija apie tai irasai archivose Mes cia kartu su Zidais, Totoriais, Baltarusais kurem Lietuvos istorija, dirbom Lietuvos labui, statem miestus(Vilniu)Musu tautos atstovai gime Lietuvoje lenku kalbos deka isgarsino Lietuva po visa pasauli(Adam Mickiewicz, Czeslaw Milosz) Mes is niekur neatkeliavom ir niekur nenorim vaziuot, cia musu brangi tevyne, kuria mes mylim visa savo lenku sirdim!
Jan nepyk bet mestelsiu riebu akmeni i lenku darza bet per jus as kalbu apie airija cia krenta darbo uzmokestis Airiu darbdaviai pradejo reikalauti kad uz tas babkes ka tavo tautieciai mala sh.... mes turim isgauti kokybe . Taip nesakau yra kaikurie visai nieko bet yra idiotu. Gyvenu kaiminystej su keleis lenkais Airiais ir man rodos vienu portugalu tai ish visu lenku viena kaimyne kuri ishtekejus uz Airio yra draugishka ir miela o kitoj pusej dvi lenku sheimos tai nei draugai nei vapshe nesusipratimas turiu pusantru metu broli kuris eina miegot ir per pietus ir vakare pakankamai anksti ir kaip manai kas darosi negana to kad patys triuksmauja bet ir vaikai apie 10-11 nakties su kamuoliais dauzosi i tvora , o vaikas shokineja ish miegu bandai kazka aishkinti jiems tai tikraja to zodzio prasme ISHSIPISINEJA nega tok kad aplinkiniai turi labiau mokintis lenkishkai shneket nes matot mes tik lenku kalba suprantame ir sakai jie negalioja.
Apie LIETUVA atidavima lenkams ir kad cia yra jusu valstybe pamirshkite nes to nebuvo niekada ir nebus lenkai yra nagli zmones kurie per savo ishsidirbinejimus pavercia kitus idiotais ir lieka teisus o jus turite savo lenkija ir gyvenkite tenai o ne i kitas shalis vershkites atvykote i Lietuva tai nepamirshkite shitoje shalyje yra pagrindine KALBA YRA LIETUVIU ne lenku ar rusu o LIETUVIU jus cia sveciais
Pauliau, visa pirma tavo agresivumas dar karta pabrezia, kad kai kuriu dabartiniu Lietuvos politiku politika yra neonacistine. O tu paprasciausiai kazkurtai Airijoj gavai nuo lenku(ne Lietuvos lenku) i kaula ir dabar taip reagoji.
matai as kalbu apie LT kas cia vyksta ir taip buvo aisku jau tada kai tik lenkai i UK pradejo vazinet man pikta ne del nacistiniu rasistiniu ar kitu politiku poziuriu o del to kad pasikartosiu gal ne visi bet dauguma Lenkijos gyventoju yra atgrubnagiai daro chalturas numishneja valandinius ir aishkina kad mes blogai dyrbame. As kalbu apie lietuva praeini per Kauna, per koki Panevezi ar Siaulius ar koki kita LT miesta girdi zargona bet girdi kad kalba LT o palyginus Vilniu tai kalba arba Lenkishkai arba Rusishkai arba pusiau taip pusiau taip Klaipedoje gal maziau bet panashiai man dzin ar cia gimiai ar uzaugai ar atvaziai pries 5-10 metu bet tai buk malonus ishmok Lietuvishkai shneket ir skaityt o ne ivedinek tvarka tokia kad net gatviu pavadnimai ar savivaldybese kaikurios pareigos butu rashomos lenkishkai neapykantos nera esam visi zmones bet jai esame toje shalyje tai shnekam ta kalba o ne kaip mums patogiau
Mano nuomone jei lenkai kalbasi tarpusavyje lietuviaims neturetu rupeti kokia kalba jie sneka,as bent jau visai nesistebiu ir man netrukdo,nes jie kalba sawo gimtaja kalba,aisku kad Vilniuje daug lenku nes kazkada Vilnius jiems priklause ir cia ju proseneliai gyveno,as esu grinakrauje lietuve,taciau man lenkai visai netrukdo ir del mokyklu as net sutikciau,nes per 2 metus lt kalbos neismoksi puikiai,jej net mum neuztenka laiko per egzaminus rasant samprotavima ar interpretacija tai kaip jiem suspeti jei visad buvo palengvinta lietuviu kalbos pamoka?
Jan o kaip tu ziuri i tai kad reikia pavardes rasyt lenkiskai pase?
Man pav prievarta nepatinka
Agne, iskart matosi, kad zimiai daugiau ismanai apie lenkus Lietuvoje ir ju problemas.Is tikruju keistokai atroditu jei du lenkai Vilniuje kalbetu tarpusavi lietuviskai, lietuviai juk Londone anglu kalba tarp savu nesneka.
Del pavardziu rasymo, tai niekam kolkas"nereikia" rasyt ju lenkiskai.Taciau mes reikalaujame, kad lenkisku pavardziu rasymas butu autentiskas, taip kaip yra uzregistruota archyvose, baznyciu metrikose. Visose salyse lenku kilmes pavarde yra rasoma kiek imanoma taisiklingai.Pavizdziui zimus politikas gyvenantis USA Zbigniew Brzezinski taip yra ir uzrasytas dokumentose.O jo giminaitis Lietuvoje pase rasosi Zbignevas Bzezinskis.Argi taip galima?
Dėl skandalų su lenkais...
Na dėl dokumentų rašymo sutinku. Tegu rašo kaip nori. Juk nesitaikys visas pasaulis prie vienos šalies? Svarbu kad būtų lotyniškos raidės ir tiek...
Dėl gatvių ir miestelių pavadinimų tai tikrai nereikia tų lenkiškų pavadinimų. Juk čia Lietuva ne Lenkija. Tai mes juk neprivalom prie jų taikytis?
O su kalba tai man labai patinka viskas. Juk lenkiškose mokyklose mokina ir lietuvių. Ir dauguma Lietuvos lenkų moka lietuviškai. Tarpusavy tegu kalbasi kuom jum tai kliudo? Bet aišku nemalonu, kai bandai kalbėt su žmogum o jis nemoka normaliai lietuviškai.. Tik dažniausiai taip būna su rusakalbiais.
Manau didžiausia problema su lenkakalbių ir rusakalbių agresyvumu. Jie stato kažką iš savęs ir tai didesnė problema manau. O dar kažkas bando tramdyti skustagalvius. Didžiausia nesamonė, kad patriotizmas turi būti tylus...
Manau mes per istoriją jau pakankamai prisitylėjom. Reik žengt į naujus laikus, bet išlaikyti ir savo tautą.
lietuvos lenkai,nepazistu ju gerai,pazistu labai gerai LENKUS kurie anglijoj gyvena,sabakos paskutintos,o krc kad keite vilniuja gatviu pavadinimus lenkiskai,tai cia yra ziauriau net uz mineda,ant kiek buti achujelnu kad keisti lietuvoj,lietuviskus pavadinimus i kita kalba,cia tas patc,kaip anglijoj prasyti,kad miestu pavadinimus padarytu lietuviskus.
Aivarai, gerbk savo gimtaja kalba.Per daug vartoji rusicizmu.
Visiems tiems, kas nukentejo Europoje nuo bendradarbiu is Lenkijos klausimas:Jeigu mano drauga dirbanti Belgijoje nuskreude bendradarbiai musulmonai, ar kalti del to Lietuvos totoriai?Rasote visai ne pagal adresa!
Emilijau, jeigu kada nors Lietuviai pastatys Anglijoje arba Voketijoje savo miesta, manau niekas jiems neuzdraus vadint ta miesta lietuviskai ir kabint ten lietuviskas lentelias. Tie, kurie dirba Europoje turietu zinot, kad tautines mazumos turi ten teisias ir del pavardziu ir del lenteliu ir del kalbos.
Man asmeniskai niekad nepatiko kad lietuviai abskritai lietuvina pavardes pridedami galunes-"as" ar "is",nes yra tokiu pavardziu kurias sulietuvinant atrodo kad tas zmogus pagal tautybe ir yra lietuvis.Tarkim kaip jus saket Zbignevas Bzezinskis iskart matosi pagal pavarde kad jis nera lietuvis nors jo vardas ir pavarde yra sulietuvinta,o Adam Mickiewicz butu Adomas Mickevicius,pagal varda ir pavarde galima pamanyti kad jo tautybe-lietuvis,kas butu klaidinga.Kai mum mokykloje kazkada paminejo Adomo Mickeviciaus poezija,daugelis pamane kad jis yra lietuviu poetas(lietuvis),nes jei anksciau negirdetas poetas su lietuviska pavarde bei vardu niekam nekilo minciu kad jis lenku-lietuviu kilmės poetas.Tik kaip isgirdom kai pan Tomaszewski pacitavo Adam Mickiewicz poezija jau buvo akivaizdu kad sis poetas pagal tautybe nera lietuvis.Na aisku jei zmogus nori sulietuvint savo pavarde tai jau kita kalba.Nors mano nuomone nereik visai lietuvint,rusint ar kitaip iskraipyti zmoniu vardus ir pavardes,nes jei man tektu gyventi kokioj Anglijoj nenoreciau kad mano pavarde jie iskreiptu pagal savo kalba
Jan jei nepatinka kaip elgiamasi su kitataučiais važiuok į Lenkiją. Smagu. Kai gauna daug teisių reikalauja dar daugiau.
Agne,labai gerai mastai.Taciau noreciau pridurt, kad dar XVIiI-XIXam. Lietuviais laike save visi buvusios LDK gyventojai, isskyrus zydus.Bet tai buvo ne tautos o piletybes reiskme.Tad poetas Adam Mickiewicz galejo save vadint "jestem Litwinem" del to kad gime Lietuvoje, pagal tautybe aisku jisai priklase lenku tautai. Apskritai Mickiewicz yra toks didingas, kad jo uztenka ir lenkams ir baltarusams ir lietuviams:)
Emilis, su tamsoliais nekalbu
Jan,taip esu apie tai skaiciusi kad kaip ir kiti to meto romantikai Adam Mickiewicz, skelbėsi esąs kilme – lietuvis,o tautybe – lenkas
visu pirma vilnius kazkada priklause lenkijai , tai gi nera ko cia is saves aukas vaidinti kad tipo lenkaj i svetima sali atvaziave yra
Bozenko, radzilbym mocno tutaj nie zadzierac, bo i tak wiekszosc jest agresywnie nastawiona do Polakow.Pozdrawiam rodaczke!
Diskusijų forumas → Naujienos / Apie Viską → Ka manote apie Lietuvos lenkus?