Arunas parašė:Man dvasia - esmė, būtis, siela, sąmonė, protas, būdas, nusiteikimas...
Arūnai, kogero norėjai pasakyti, kad dvasią - tai ko nepačiupinėsi fiziškai? na plius sukonkretinai...:) Sakoma "pikta dvasia", sakoma "dvasiškai turtingas", sakoma "šventoji dvasia". kogero dvasia ir yra esmė, o materija ją teatspindi... bent jau aš taip samprotauju.
Yra sakoma, kad kilti į viršų gali pasiekęs tam tikrą "dugną" ( dugną panaudojęs kaip atspirties tašką). su šiuo modeliu dažnai turiu sutikti, tačiau man asmeniškai jis neatrodo tobulas... kažkoks tampymasis....
visa bėda, kad apimti "euforijos", apankam ir padarom kokį tai Š.Š.Š. igaunam kažkokį klaidingą, įdingą supratimą, kuris vėliau neišvengemai priveda prie tam tikro dugno, degredacijos, vieniems žmonėms šis ciklas didelės amplitudės, kitiems svyruoja minimaliai, jie per gyvenimą eina gana užtikrintai, arba kapstosi savo purvynuose aukščiau nepakildami...
norėčiau pasidalinti savo išsivaizduojama idile, būtų beveik nerealu, jeigu kas padėtų pasamprotauti ir žengti teisingą žingsnį į priekį ar atgal.
turiu sutikti, kad gilųs samprotavimai bėgančiame pasaulyje dažnai gyvenimo kokybės nepakelia, na bet tačiau mano yra šie:
nemačiau aš "didžiojo sprogimo" ar negirdėjau "pirmųjų Dievo žodžių", o gal nepamenu, kas ten žino...:), tačiau matau žvaigždėtą dangų, mačiau ir kitą dangaus pusę kai buvau Amerikos žemyne, visata gal tikrai net begalinė... na bet čia ne esmė. esu isitikinęs:
1. kad būtis nėra betikslė, tiek pavienio individo, tiek bendra, visatos. Kitu atveju būtų begalinis vakuumas, tiksliau nieko...(neikas neegzistuoja be priežasties, aišku tai nereiškia, kad dėl visko reikia sukti galvą, bet dėl kai ko reikia).
2.Jeigu tikėti energijos tvermės dėsniu.- tai kas sukūrė visatą "Dievas" ar "visatos protas", "gali būti daugiskaita kūrėjų, tačiau vizija viena" greičiausiai numatė visus numanomas būties plotmes(žinoma ir dvasines), jos vystymosi kelius, jis už juos yra atsakingas, nes sukūrė kogero begalinius rėžius. gal mums daugumai nesuprasti, tačiau jeigu jis išspinduliavo tiek energijos visatai kuriant, lygiai taip jis ją gali ir sunaikinti, tiesa darbo jis turėtų įdėti nemažiau negu ją kuriant(čia kaip išsiskirti įsimylėjėliams amžiams, jausmą pakėlus begalybės laipsniu, turiu galvoje - jam atsisakyti savo vizijos), pastaruoju atveju tik spėju. Visgi dėl galios laikui, neturiu supratimo kokią galią turi tasai kūrėjas(gal kas turit įžvalgų?), tačiau jeigu jis neatsiėmė savo vizijos tiek laiko ir leido tą laiką kentėti tvarinijai vien žemės planetoje(greičiausiai kentėjo ne visi, tačiau neišmanyme gyveno daug)(o daguma nevisai oficialių šaltinių tvirtina, kad žemė, žmonės ir yra visatos bamba, nors mes toliau nelabai ir tesugebame matyti) aišku žamėje gausu nuostabių dalykų, tačiau ar jie atsveria bloguosius? ir visgi ši atsvara mano manymu galėtų būti visiškai nediskutuotina "rojaus" perspektyvoje (sakoma rojus ir pragaras yra sielos du krantai, tačiau aš nematau priežasties nepersikelti jam ir į materialų pasaulį, pragarą gi matome ir dabar, kodėl negalėtų dominuoti rojus?:D). sakykim pragaras baisus, jis gali būti baisus kiek mūsų vaizduotė leidžia, lygiai taip gali būti su rojumi, tiesa tai mano prielada, greičiausiai ji teisinga kaip ir bet kurio kito:D.
Sutrumpinus 2. punktą- būties perspektyva visiškai atsveria praeities kančias, neaišku tik dėl ateities kančių, bet gali būti, kad ir ateities kančios jo sprendimo atsisakyti savo vizijos nepakeis. Turint galvoje visatos vien materialųjį energijos potencialą (juodosios skylės kokie ten energijos srautai cirkuliuoja ir pasirodo jos kaip organas žmogaus kūne atlieka funkciją galaktikoje), jos kūrėjas sugebėjas materializuoti tai iš tuštumos yra neišsivaizduojmai galingas apie jo proto aprėptis irgi sunku išsivaizduoti. nelabai kas pasikeistų, tačiau jo egzistavimą galima būtų paneigti, paneigus 3 niutono dėsnį veiksmas-atoveiksis, o savybes paneigus energijos tvermės dėsnį. nesuprantu kodėl mokslas remiantis šiomis prielaidomis nepriima šio fakto? kogero todėl, nes nenori peštis su agresoriais, nusistovėjusia visuomenės nuomone, kad tai laisvas pasirinkimas tikėti ir toliau big beno nebenori nieko matyti kaip organizacija, tačiau mano atveju tai elementarus kryptingas samprotavimas.
3. svarbiausia gryžtant ar įmanomas tobulėjimas prieš tai neatsispyrus nuo degradacijos dugno(mano samprotavimais), jeigu tai neimanoma, tada ankstesni samprotavimai nelabai turi reikšmės.
Yra patarlė- "aukštai kilęs - žemai krisi" viskas gerai, tai atspindi daugumos patirtį. kad tai neįvyktų pakilus aukšai reikia nebekristi, tai gali padėti tik klaidingų įsitikinimų atmetimas, kurių kiekis atetyje bus didelis ir nemažai dabar reikėtų jų atmesti(priklausomai kokiame sąmoningume tiek pavienis asmuo tiek visa visuomenė), tačiau dar nelabai aišku kurių, nes dabartiniame lygyje ir tie "klaidingi" įsitikinimai padeda išgyventi čia greičiausiai joks dvasinis mokymas gali vėliau nepadėti, bet neesu tikras. žmogus turi visada galvoti,samprotauti, kolkas remtis tiek savo tiek kitų sukauptomis žiniomis ir patirtimi, vėliau savo galva, samprotavimais - tai ir yra branda bei sveikas protas, vystymasis.
Esminis dalykas - tai kas mus stumia veiklai, bendro labo link, klestėjimui visose plotmėse, yra savirealizacija siekiant ir kiekvienam asmeniškai žavaus ir beabejo reikšmingo tikslo, jau esant komfortabiliose sąlygose, ar gelbstint tai darančiam. kad tesingai tai daryti, reikia mąstyti plačiai.
jeigu mus stumia veiklai kokios kitos priežastys, greičiausiai tobulėjimo kelias bus sunkus ir banguotas, ar kaip tik, natūralus, daug įvairios patirties? tame tarpe negatyvios, bet ar negatyvi patirtis reikalinga?
Tiek pavienio asmens tiek visuominės tikslai turi būti ambicingi, komfortabilių salygų gal dar nėra, o jeigu jos ar bent jų užuomazgos yra, tų komfortabilių sąlygų pasekmė ilgalaikėje perspektyvoje privalo nešti tik vienareikšmę naudą, globaliu aspektu(kolkas bent kuo mažiau kenksminga). ką palieka visuomenė po savęs, tokia ir yra jos vertė.
Kas toliausiai nukišta, tai pilnavertės visuomenės su harmoningu jausmų kompleksu kultūrinis kūrimas, jos įvaizdžio puoselėjimas. vėliau negali dominuoti ar gal net egzistuoti tokie jausmai kaip vienišumas, abejingumas kiekvienas individas sveikas dvasiškai, nes nebuvo traumuojamas. individai turėtų neturėti poreikio perdėtai išsišokti, nes šiltas artimo dėmesys yra svarbesnis už betkokius egoistinius ketinimus, šios ateities idealios visuomenės įvaizdžio kūrimas pradedant šeimose, vėliau valstybėje, tautoje, planetoje, visatoje.
aš taip išsivaizduoju tobulėjimą... mes nei tik dvasia, nei tik kūnas, nei tik individas, nei tik visuominė. samprotauju, kaip ir dauguma, kad viskas yra persipyne, ir svarbios visos sritys, tačiau mes asmeniškai darome tai ką galime daryti. žinoma keli einantys viena kryptimi jau yra stipriau.