1,001 (2023-09-09 21:24 отредактировано Laimutė)

Re: Karas Ukrainoje

Radau straipsnį

Pavadinimas „Damasko plienas“ arba Bulatinis plienas

Tai ypatingas plienas, apie kurį prirašyta įvairių legendų. Apie šį plieną žino daugelis. Pirmosios žinios apie bulatinį plieną atkeliavo iki mūsų iš Aleksandro Makedoniečio žygio į Indiją (~2300 metų nuo mūsų dienų). Kaip tik Indija yra bulatinio plieno tėvynė. Iš jos į Rytų šalis veždavo šio plieno gabalus (~0,9 kg) svorio. Indijos meistrai jau daug amžių žinojo kaip apdirbti plieną ir nukalti kardus. Bulatinis plienas yra ypatingai stiprus ir nerūdyja, nors jame nėra legiruojančių elementų. Jo gamybos būdas buvo atrastas atsitiktinai, nežinant pačios esmės

Indijoje bulatinio plieno kardus gamino įvairių spalvų: žalios, mėlynos, baltos, šilkinio ornamentuoto audinio. Ornamentai  buvo būdingi bruožai bulatinio plieno kardų. Bulatinio plieno gamybos paslaptys buvo kruopščiai saugomos. Tik keletas centrų Rytų šalių valstybėse gamino bulatinį plieną. Ypač tuo garsėjo Sirijos miestas Damaska

Čia iš Indijos atvežto plieno gamino ginklus. Damaske padaryti kardai patekdavo į Afrikos valstybes – Ganą, Malį ir kt. Vėliau pavadinimas „damaskinis plienas“ tapo kaip apibendrinantis bulatiniam plienui. Bulatiniai kardai visuomet buvo labai vertinami. Tokio kardo vertė buvo lygi geriausio dramblio kainai. Jeigu bulatinio plieno kardo ornamentas (piešinys) buvo žmogus, tai tokio kardo kaina buvo didesnė negu dramblio.
Šių „Damasko“ plieno kardų geležtės turėjo ypatingą metalo struktūrą, paviršiuje matomą kaip įvairūs padriki ar vingiuoti metalo raštai.
Damasko plienui gaminti buvo naudojamas anglingo plieno lydinys, žinomas kaip „wootz“. Į Siriją ir kitas tuometines rytų valstybes „wootz“ buvo gabenamas iš Pietų Indijos regiono, kuriame pagal archeologų duomenis toks plieno lydinys pradėtas gaminti dar prieš mūsų erą.
Kaip tiksliai buvo gaminamas šis plienas, patikimų duomenų neišliko, nes technologija buvo saugoma, o XVII a. išsekus vietiniams metalo rūdos ištekliams „wootz“ gamyba nutrūko.
Europiečiai su bulatiniu plienu susipažino dar Romos imperijos laikais (t.y. maždaug prieš 2000 metų). III amžiaus pradžioje bulatinių kardų kalimas paplito Vakarų Europoje. Tačiau po 700 metų gamybos paslaptis buvo užmiršta (pasimetė).
Tik XIX a. rusų metalurgas Pavelas Anosovas pabandė atkurti šio senovinio lydinio gavybos technologiją ir jo darbų dėka išplito dar vienas pavadinimas – „bulatas"
Iki šiol nėra vieningos terminijos šiam plienui apibūdinti, bet siekiant išvengti sąvokų ir pavadinimų painiavos, dauguma peilininkų pritaria nuomonei, kad šiuolaikinis „damaskinis“ plienas (skirtingai nei originalus „Damasko plienas“) – tai karšto kalimo būdu tarpusavyje mechaniškai sujungtos (suvirintos) kelios skirtingos plieno rūšys, o „bulatas“ (arba „wootz“) – anglingo plieno (ar kelių plienų) lydinys su ypatinga karbidų struktūra.
Akivaizdžiai skiriasi ir šiais dviem būdais pagamintų plienų šlifuoto paviršiaus išvaizda. Bulato paviršinis raštas neišraiškus, daugmaž tolygus ir gamybos procese praktiškai nekontroliuojamas. Damaskinio plieno raštas kontrastingesnis, įvairesnis ir gali būti sukuriamas tikslingas.

1,002

O tas meteoritas ne radioaktyvus? Ar matavai spinduliavimą?

1,003

Tektitas gali būti juodas, rudas ir žalias. Jis kaip smala pagal struktūra. Lyg stiklo kamuoliukai ar ašarėlės vienam gabale suspausta. O jei tavo meteoritas iš palavito tai nepigus.

1,004

Parantu пишет:

Gyvenimas tai ne nuodeme. O mums gi katalikai pastoviai teigia, kad mes kalti, nuodemingi, gime is nuodemes.

Katalikai melagiai ir išverstaskūriai. Jiems tik kapitalo reikia iš žmonių.

1,005

Taip. Įspūdingas radinys. Gal ir daugiau rasi. Randa juk. Yra papuošalų prigaminta visokių. Turbūt nėra lengva jį atskirti. Reikia detektorių turėt gal.

1,006

Parantu пишет:

Esu mates raudona ir geltona dar. Nezinau kas ten viduje, bet yra tokiu junginiu, kuriu nera Zemeje, tuomet kaina visai kita. Kazkaip pinigai mane cia maziausiai domina, smalsu kas ten, bet tuom ir apsistoju. Esu mates perpjauta, atrodo fantastiskai prie tam tikro apsvietimo, nepaprastas grozis. Jei parduodi perpjauta, kaina krenta gal tris, keturis syk. Todel nesiryztu pjauti. Labiau noretusi rasti kazka, kas daugiau butu daugiau kaip metalas. Zinau viena meistra, butu galima su juom deretis, gal jis sugebes kazka nukalti. Bet, manau toks radinys karta per gyvenima pasitaiko.

Geltonos spalvos tai gal palavitas. Jis kristalinės struktūros ir žėri panašiai kaip mūsų žemės brangakmeniai.

1,007

Parantu пишет:

Tiesa, tau zinoma tokia praktika? Cia mane zmona, buvusi, supazindino. Ji vis laikas nuo laiko prisokdavo prie manes, savo lupomis apglebdavo mano, delniukais paima uz zandu ir tapsnoja, reikalaudama, kad as iskvepciau i ja. Kai ji pagauna mano iskvepima, jis jai, kaip ji sako, iki bambos daeina, tarsi kalnu ora ikveptu. Keista man tai buvo, bet ji galedavo bet kur mane tam isprovokuoti, kad tik galetu pilna krutine atsikvepti.

Ne, neteko įkvėpti dioksido iš kito plaučių. Čia kaip dirbtinis kvėpavimas. Įdomu ir kažkaip miela.
Gaila, kad jūs nebekartu.

1,008

Ne, aš jokio supratimo neturiu apie meditaciją. Niekad tuo nesidomėjau.

1,009

Parantu пишет:

Ne dioksido, o dvideginio. Nezinau ka jaucia ji, bet kai ji tai pagavo, ji pastoviai to reikalavo. Tiesa, buvo metas, kai buvau paieskoje. Tuomet taip pat buvo tokiu, kurios gaude mano kvepavima. Manau, kiekvienas is musu turime kazkokiu savitu savybiu, bet kitas tenka paciam atverti, kitas kiti atveria mumyse.
O meditacija, tai iskreipta samone. Iskreipta pagal musu suvokima, o ten, viskas kitaip.

Dvideginis, jo, lietuviškai dvideginis. Jame juk svaigalai. Silpni, bet yra. Gal tas patinka joms. O gal tik pretekstas paflirtavimui ir gauti lūpų prisilietimą. wink

1,010

Atsiprašau, nenorėjau nuvertinti. Gal ir turi kažką nepaprasto tavo iškvėpimas. Viskas įmanoma.

1,011

Pagaliau baigiau popierius tikrinti. Dabar į dušą ir miegoti.
Labanakt.

1,012

Parantu, man norėtųsi pasiklausti, kodėl tu nepasilikai Indijoje? Panašu, kad ta šalis tave žavi ir jos žmonės taip pat. smile

1,013

Parantu пишет:

Cia mano pensijinis fondas. Ten yra dvieju kambariu butas. Kai bus metas, greiciausiai ten ir gyvensiu. Kolkas viskas miglotai pasaulyje, manau, iki kol ateis metas, viskas issipres savaime.

Teisingas sprendimas. Panašu, kad greitu laiku Indija pakils.

1,014

Parantu пишет:

Mes kabinames i gyvenima, stengiames kuo ilgiau pragyventi, kabinames medicinai uz skvernu, kad jie mus isgelbetu. Bet ar pagalvojote, ka darytumet, jei galetumet gyventi na nors tukstanti metu? Kokia prasme kabintis i gyvenima, kai nezinai kuom jame uzsiimti.

Jei būtų galima taip ilgai gyventi ir būti sveikam tai atsirastų ir dėl ko ir ką veikti.

1,015 (2023-09-10 14:18 отредактировано Laimutė)

Norėčiau ir aš ilgiau turėti energijos. Dar tiek nepamatyta, daug vietų neaplankyta, daug ko neišmokta ir nepatirta. Męs gyvenam perdaug trumpai.

1,016

Parantu пишет:

Taip, tikrai i tai panasu ir tai dziugina. Va, dar pasakyk kur tu randiesi, kaip tave atrasi. Ateis metas, atvaziuosiu ir pavoksiu tave. Manau tai ne tokia jau baisi nuodeme.

Vogti negalima. big_smile

1,017

Męs tai Graikijoje nusipirkom namą, bet dabar jau kažkaip netraukia. Man per mažai vegetacijos ten. Daugiau turistams ten tiktų.

1,018

Parantu пишет:

Gyventi taip ilgai galima, tik reikia islipti is sio, mus supancio pasaulio normu, remu. Kas idomu, tai nera paslaptis, bet tai nepropoguojama. Reklama, nieko daugiau. Zmones uz to ir uzsikabine. Vakar gi ejei i dusa. Jug ant saves tepei kazkokius ten duso zele ar dar kazka. Cia ir zudai save ir nuo to nera vaistu.

Tai kaip nesiprausus ir dar per tokius karščius? Švara - sveikatos šaltinis.  big_smile

1,019

Parantu пишет:

Kaip zmones tokia siluma pernesa. Jie tiesiog kaifuoja nuo jos. Man geriau vesiau. Indijoje kazkaip kitaip gaunasi aklimatizuotis, o cia, Europoje, niekaip nepriprantu.

Šiluma tai ne visada tik celsijaus stulpelis. Europos šiluma tiesiog žudanti. Va, pavyzdžiui Tenerifėje matuojama 30, o jaučiasi kaip Europos 24. Tas pats ir su šalčiu.

1,020 (2023-09-10 16:57 отредактировано Laimutė)

Parantu пишет:

Graikija, gal visai idomu, juo lab, jei galima realiai susipazinti su ju dievais. Man indija patiko. Ten kiek perkarsta, bet aklimatizavus, visai normaliai galima gyventi.

Aga, pirmiausia su Minotauru susipažinau. Mielas toks raguotis big_smile.
Kitas pastoviai stebi visus ant kalno viršūnės patogiai įsitaisęs. Visur jų pilna, tik pastebėti reikia.