61

Re: ...HELP... mano 14- metis sunus, ritasi zemyn...

Paulius, 21 parašė:

tevai kalti kad nesugeba jo kontroliuoti...

neprikontroliuosi....

62

Algis, 24 parašė:

panos jus net nesigilinat i situacija! nei vienas pasiulimas
neveiksnu, jokio susitarimo su motina nebus jis tik palinkses sakys kad pasiraso o realei:-)  jus isivaizduojat kad baxuras gali draugams pasakyt jog neina gert ar dar graziau i pisbali del to kad mama neleidzia? kazka tokio atsakes jis bus sumaltas i miltus uzduxintas ir tt. bei likusi paauglystes daly ji lydes patyce kad yramamyciukas

jei vaikas nedurnas, sakys kad pats nenori:) ir nebus problemos

63

Migle, 26 parašė:

o rimtai...kaip kazkas cia sake... kiek jus laiko praleidziat su sunum?ka jus kartu veikiat? ir kodel nenorite jo idarbint kur nors laisvu nuo mokslu metu? va sito tai negaliu suprasti. darbas padetu tikrai.

... ash jau du metai, kaip lauziu ji padirbeti... susizinojau, kad botanikos priima tokius kaip jis,  snarglius ... visad ziurejau i ji kaip i suaugusi zmogu. Deja.
Beje... 6 metai, kaip auginu ji viena, namu uki taip pat priziuriu viena. Ish to ishplaukia atsakymas, kad laiko kartu praleisdavom nedaug.... nes visa reikalauja pajamu, o jos ish dangaus nekrenta.  Mes neturim bendru interesu, apart Lineage, internetinis zaidimas... riedlentes sportas, BMX ne man, nors pasistengiau, kad jis juos turetu... nekalbant apie kompa, telefona, grazius skudurus... ir shaldytuvo turini... ash negaliu persipleshti.... man juk reikia laiko ir paciai sau, kad pailseti, pabuti su pacia savimi... ash paparasciausiai niekur nesuspeju.

64

Gabriele, 22 parašė:

JOLANTA, kaip pedagoge pasakysiu taip... vaikai ruke, ruko ir rukys, jeigu....
tevai cia ne prie ko ir auklejimas manau niekuo detas.vaikas nori tiesiog pasididziuot pries draugus, koks as esu kietas, as rukau... lb geras budas nupirkti vaikui pora pakeliu cigareciu ir versti ji rukyti tol kol supykins gerokai... tada tiesiog jis supras kad tai yra neskanu... man taip paauglystej buvo su alkoholiu, viena karta apsinuodijau  (14 - 15m) iki dabar negeriu nei laso... vien pauoscius supykina...
o prevenciniai dalykai zinok nelabai ir pagelbes, mokykloj tu jo nesukontruoliuosi, nes kas antras eina uz kampo per pertrauka parukyt... kodel jis taip daro? arba kitas budas: viska leisk ir nieko nedrausk... sito dalyko esme: vaikai daro tai kas jiems draudziama... bet kai teveliai viska leidzia, vaikams tiesiog darosi nebeidomu priesintis ir savaime susiformuoja ju galvelese, kad cia kazkas negerai ir pradeda protaut...
tik va siulau pamokyt praktiskai( kad parukytu prie taves be pertraukos pakeli, viena cigarete sutraukia, uzdegi antra ir t.t.) o tada pasakyt, jei nori vaikeli rukyk... leidziu...
+ tokio amziaus tiek mergaites tiek berniukai nori labai issiskirti is kitu ir pasijusti suaugusiu, o jau nebe vaiku...
o tu nebandei su juo kalbetis?

... mes kalbejomes ir ne karta, stengiausi apeliuoti i jo , vaikishka proteli...
.. jei ilisti praeiti, mane tevai kontroliavo tik dirzo ir baimes jam, pagalba... ishaugau geras vaikas, gerbiu tevus  ir t.t.
...sunaus sudominti kazkokiu sportu, kur paliktu didziaja dali savo energijos, kurios negaletu panaudoti valkiojimusi su draugais, nepavyko, buvau iniciatore .. vaikshciojom po ivairius sporto klubus, regbis, futbolas.... plaukimas, visa kas galetu suformuoti jo kuna ir  valia.... viskas tushciai...jis palanke ir mete, jam neidomu, pasyvumas ishlindo... uzsikabino uz riedlenciu sporto.. deja kaune nera riedlentiniku uzsiemimu.
..po viso shito incidento su alkoholiu, pasakiau, vaikeli, bandziau apeliuoti i tavo prota, kadangi nepavyko, bandysiu istatyti tave i vezes, baimes pagalba.
Po ishgertuviu, luzo rankos pirshtas, kai sugis pazadejo pradeti lankyti kazkokius kovu menus Dinamo klube, su treneriu jau susiskambino.
... Pati buvau paaugle, puikiai prisimenu visus tuos niuansus ir mados reikalus, kas verte jaustis TIPO suaugusiai... Tik baime tevams, padejo neilisti i juos giliau... baime DIRZUI.
Pasistengiau atriboti ji nuo kompiuterio, draugu... po pamoku ishsiunciu ji pas mociute, ten gyvena ir brolis su sheima, kurie skiria jam demesi, kol ash dirbu... nezinau ar kas pasikeite... na bet vaikas isheidamas i mokykla bent jau prisimine, kad reikia pabuciuoti mama. smile

65

Jolanta, 33 parašė:
Gabriele, 22 parašė:

tevai cia ne prie ko ir auklejimas manau niekuo detas.vaikas nori tiesiog pasididziuot pries draugus, koks as esu kietas, as rukau... lb geras budas nupirkti vaikui pora pakeliu cigareciu ir versti ji rukyti tol kol supykins gerokai... tada tiesiog jis supras kad tai yra neskanu... man taip paauglystej buvo su alkoholiu, viena karta apsinuodijau  (14 - 15m) iki dabar negeriu nei laso... vien pauoscius supykina...
o prevenciniai dalykai zinok nelabai ir pagelbes, mokykloj tu jo nesukontruoliuosi, nes kas antras eina uz kampo per pertrauka parukyt... kodel jis taip daro? arba kitas budas: viska leisk ir nieko nedrausk... sito dalyko esme: vaikai daro tai kas jiems draudziama... bet kai teveliai viska leidzia, vaikams tiesiog darosi nebeidomu priesintis ir savaime susiformuoja ju galvelese, kad cia kazkas negerai ir pradeda protaut...
tik va siulau pamokyt praktiskai( kad parukytu prie taves be pertraukos pakeli, viena cigarete sutraukia, uzdegi antra ir t.t.) o tada pasakyt, jei nori vaikeli rukyk... leidziu...
+ tokio amziaus tiek mergaites tiek berniukai nori labai issiskirti is kitu ir pasijusti suaugusiu, o jau nebe vaiku...

... mes kalbejomes ir ne karta, stengiausi apeliuoti i jo , vaikishka proteli...
.. jei ilisti praeiti, mane tevai kontroliavo tik dirzo ir baimes jam, pagalba... ishaugau geras vaikas, gerbiu tevus  ir t.t.
...sunaus sudominti kazkokiu sportu, kur paliktu didziaja dali savo energijos, kurios negaletu panaudoti valkiojimusi su draugais, nepavyko, buvau iniciatore .. vaikshciojom po ivairius sporto klubus, regbis, futbolas.... plaukimas, visa kas galetu suformuoti jo kuna ir  valia.... viskas tushciai...jis palanke ir mete, jam neidomu, pasyvumas ishlindo... uzsikabino uz riedlenciu sporto.. deja kaune nera riedlentiniku uzsiemimu.
..po viso shito incidento su alkoholiu, pasakiau, vaikeli, bandziau apeliuoti i tavo prota, kadangi nepavyko, bandysiu istatyti tave i vezes, baimes pagalba.
Po ishgertuviu, luzo rankos pirshtas, kai sugis pazadejo pradeti lankyti kazkokius kovu menus Dinamo klube, su treneriu jau susiskambino.
... Pati buvau paaugle, puikiai prisimenu visus tuos niuansus ir mados reikalus, kas verte jaustis TIPO suaugusiai... Tik baime tevams, padejo neilisti i juos giliau... baime DIRZUI.
Pasistengiau atriboti ji nuo kompiuterio, draugu... po pamoku ishsiunciu ji pas mociute, ten gyvena ir brolis su sheima, kurie skiria jam demesi, kol ash dirbu... nezinau ar kas pasikeite... na bet vaikas isheidamas i mokykla bent jau prisimine, kad reikia pabuciuoti mama. smile

dar gal viena beda kad musu tautps mentalitetas toks kad jausmus retai rodo.. prisiglausti apkabinti ir pabuciuoti reikia smile tai suartina
>>> o apie ta bureli  turejau drauga kuris neidavo i trenkes nors iseidavo is namu ir sededavo pas drauga zaisdami kompu.. jei lb lb nenores i ten eiti.. ras buda kaip tave apgaudineti..
nors linkiu kad taip nebutu wink

66

Linas, 19 parašė:
Jolanta, 33 parašė:
Gabriele, 22 parašė:

dar gal viena beda kad musu tautps mentalitetas toks kad jausmus retai rodo.. prisiglausti apkabinti ir pabuciuoti reikia smile tai suartina
>>> o apie ta bureli  turejau drauga kuris neidavo i trenkes nors iseidavo is namu ir sededavo pas drauga zaisdami kompu.. jei lb lb nenores i ten eiti.. ras buda kaip tave apgaudineti..

... na taip... lietuviai sunkiai rodo savo jausmus.... pati zinau, kaip sunku tevams pasakyti, kad jie yra man labai svarbus ir ash vertinu viska ka jie del manes padare.... achhh, matyt viskam reikia laiko, nu paziuresim kaip cia bus.

67

Jolanta, 33 parašė:
Linas, 19 parašė:
Jolanta, 33 parašė:
Gabriele, 22 parašė:

... na taip... lietuviai sunkiai rodo savo jausmus.... pati zinau, kaip sunku tevams pasakyti, kad jie yra man labai svarbus ir ash vertinu viska ka jie del manes padare.... achhh, matyt viskam reikia laiko, nu paziuresim kaip cia bus.

>>>>>>>>>>>

su laiku zmones liberaleja smile as tai irgi retokai girdedavau kad mane myli, bet pats pesilauziau prisiglausdavau pasakydavau kad myliu..

>>> gaila kad db to padaryti negaliu.. hmm nes ju nebeturiu jau

>>kauip sakaiu su laiku liberaleja bet ir agresyveja... kaip paziurejau vaiku elgesi db tai baisu..
gerai kazkas sake kad mano laiku zmones taip nesielge.. (nuskambejo kaip pensininko zodziai bet tai tiesa)

68

Hmz...;) anyway linkiu Tau Jolanta tik sekmes;) parasyk kaip toliau sekasii su suneliu tvarkytis;>~

69

Jolanta, 33 parašė:

pazadejo pradeti lankyti kazkokius kovu menus Dinamo klube, su treneriu jau susiskambino.

atsargiai! juk suprantate, ką turiu omeny.. smurtas, nusikaltimai.. o ypač kai jaunuolis turi sugebėjimų ne tik apsiginti, bet ir užpulti, kai jis jaučiasi stipresnis už kitus..

70

Vilius, 21 parašė:
Jolanta, 33 parašė:

pazadejo pradeti lankyti kazkokius kovu menus Dinamo klube, su treneriu jau susiskambino.

atsargiai! juk suprantate, ką turiu omeny.. smurtas, nusikaltimai.. o ypač kai jaunuolis turi sugebėjimų ne tik apsiginti, bet ir užpulti, kai jis jaučiasi stipresnis už kitus..

na kad vaikas pamegino rukyti ir gerti tai nereiskia kad jis jau huliganu pataps..

manau mama jam iskiepijo doroves nuostatas kad musti kitu kaip gezui is oro nera reikalo..

71

Jolanta, manau vaikui reikia suprast kas yra gyvenimas... saket jog meginot idarbint, bet nesitvere, tai reikejo arbatpinigiu nebeduot ir sakyt, kad baliams krapstykis is kur nori (aisku, reikia priziuret kad ir vagiliaut nepradetu...). taip pat kalbekit apie ateiti ir klausinekit kuo jis noretu buti ir kaip ketina to siekt. jei sakys, kad nezino, atsakykit, kad nemastydamas ir nesuzinos taigi perspektyva - gatviu slavejas einantis kartais i viesuosius darbus. arba raskit kita pavyzdi kuo jis tikrai nenoretu but. taip pat galit bandyt sakyt, jei jis nezino, kuo noretu but, na, prognozuokit jam kuo gali tapti jo draugai. is to plaukia, kad su kuo draugaus, tokios perspektyvos ir jo laukia... siaip as tai butent tokiu budu atsiskyriau nuo gerianciuju... niekas man is tiesu nieko nesake, nes gebedavau issisukt nuo tevu (nors bendrai dar ir nesu buvus parsivoliojus namo, nors vis tiek gerdavau pakankamai daug... per daug.). siaip vat butent susimasciau, kad susidejau ne su tais zmonemis, kad su jais mane sieja vien betelis ir kad jie nera mano tikri draugai (kai nustojau gert su jais, tai labai greitai pasirode). taigi, pradejau ieskot zmoniu, kuriu siekiai ir troskimai butu panasus i manuosius, zodziu zmoniu, su kuriais butu idomu bendraut. deja, dabar reikia valios didzios, nes tokiu realybej neradau, o su gerianciais nenoriu trankytis, todel sedziu namie, nors seniau penktadienio vakarais mane namie pamatyti buvo kazkas neiprasto. dabar atvirksciai...

72

Jolanta, 33 parašė:

...HELP...  mano 14- metis sunus, ritasii zemyn... priesh menesi suzinojau, kad bando parukyti...o vat dabar, grizusi ish darbo radau gaaatava kaip shniuras...
nezinau ka daryti... fizines bausmes nenoreciau taikyti.... protingos kalbos nepasiekia tikslo...
Panaudojau shantaza, liepiau susirasti koki  sportini uzsiemima, be sedynes trynimo prie kompo...
Gal kas turite kokiu pasiulymu?

Aciu

Zinote,galiu pasakyti,jog tai primena mane.Panasi situacija buvo tarp manes ir mano mamos.

73

Tiesiog jaigu jums idomu,ash maistavau priesh savo mama,nes puikiai jauciau,kad ji nera "stipri" seimoje.Nesugeba manes suvaldyti.Geriau,trankiausi su mergom,rukiau ir tt...Nzn kazkaip praejo,gal delto,kad man patinka filosofija,pradejau jausti,jog brendu ne i bala,o i purva.

74

Zinai JOLANTA, dirzu nieko nepakeisi... as pvz iki 17 metu gaudavau i skudurus ir taip kad negaledavau prisest... ne karta esu pagavus savo minti kad nekenciu uz tai mamos... nemanau kad tau to reikia...prisipazinsiu... su mama santykiai komplikuoti iki dabar ir vis islenda mintis... kad kokia ji ir anokia muse mane ir iki dabar nesu nei karto isgirdus kad mane myli... dazniau ku*va isvadina nes dirbu iki isnaktu...
darbe bendradarbems vis skusdavosi kokia as luzere ir kad gyvenime nieko nepasieksiu, o gryzusi namo pasakoja kokie jos bendradabiu vaikai saunuoliai... uzsibreziau tiksla. irodyt, kad taip nera bet greiciau ne del saves o del jos...
11 klasej buvo man 16-17 metu... per visus metus gal mokykloj buvau kelias savaites... iki mokyklos 5 min kelio, bet iseidavau ir nenueidavau... nervu buvo mamai daug... ir mobilu atimdavo...kas is to... nusiperki kita koretele, is draugu susisaudai mobilu ir bendrauji kaip bendraves.mano gyvenime visko buvo...man iki dabar truksta motiniskos silumos ir artumo...
19 susiradau drauga... kazkaip jis mus truputy suartino... mamai nemeluodavau ir t.t bet va pries pora men. issiskyrem ir vel pagaunu save kartais nekaltai pameluojant... supranti... dabar toks amzius tavo sunui, kad nori nenori, bet jam reikia taves, tavo artumo... ir ne moralu kokiu nors kad busi gatviu slavejas ir t.t. jam reikia motinisko artumo ir silumos... prisiglaust ir pasakyt kad myli, galu gale vakarais saldziu sapnu palinket...organizuokit savaitgaliais isvykas, ne pas gimines o kartu...kur nors tik dviese... kadangi vaikui truksta vyrisko pavyzdzio jis ir megdzioja savo bendraamzius... gerai darai kad issiunti pas broli... gal laikui begant pamatys ta trokstama vyro pavyzdy... o siaip manau neveltui ieskoke uzsiregistravus...ieskokis vyro.
maistas, daugumos paaugliu liga... jis tiesiog tokiu budu nori atkreipti tavo demesi ir kaip sakei kad jau pabuciavo pries kazkur iseidamas yra to irodymas...stenkis but su juo kuo daugiau...

75

Gabriele, 22 parašė:

Zinai JOLANTA, dirzu nieko nepakeisi... as pvz iki 17 metu gaudavau i skudurus ir taip kad negaledavau prisest... ne karta esu pagavus savo minti kad nekenciu uz tai mamos... nemanau kad tau to reikia...prisipazinsiu... su mama santykiai komplikuoti iki dabar ir vis islenda mintis... kad kokia ji ir anokia muse mane ir iki dabar nesu nei karto isgirdus kad mane myli... dazniau ku*va isvadina nes dirbu iki isnaktu...
darbe bendradarbems vis skusdavosi kokia as luzere ir kad gyvenime nieko nepasieksiu, o gryzusi namo pasakoja kokie jos bendradabiu vaikai saunuoliai... uzsibreziau tiksla. irodyt, kad taip nera bet greiciau ne del saves o del jos...
11 klasej buvo man 16-17 metu... per visus metus gal mokykloj buvau kelias savaites... iki mokyklos 5 min kelio, bet iseidavau ir nenueidavau... nervu buvo mamai daug... ir mobilu atimdavo...kas is to... nusiperki kita koretele, is draugu susisaudai mobilu ir bendrauji kaip bendraves.mano gyvenime visko buvo...man iki dabar truksta motiniskos silumos ir artumo...
19 susiradau drauga... kazkaip jis mus truputy suartino... mamai nemeluodavau ir t.t bet va pries pora men. issiskyrem ir vel pagaunu save kartais nekaltai pameluojant... supranti... dabar toks amzius tavo sunui, kad nori nenori, bet jam reikia taves, tavo artumo... ir ne moralu kokiu nors kad busi gatviu slavejas ir t.t. jam reikia motinisko artumo ir silumos... prisiglaust ir pasakyt kad myli, galu gale vakarais saldziu sapnu palinket...organizuokit savaitgaliais isvykas, ne pas gimines o kartu...kur nors tik dviese... kadangi vaikui truksta vyrisko pavyzdzio jis ir megdzioja savo bendraamzius... gerai darai kad issiunti pas broli... gal laikui begant pamatys ta trokstama vyro pavyzdy... o siaip manau neveltui ieskoke uzsiregistravus...ieskokis vyro.
maistas, daugumos paaugliu liga... jis tiesiog tokiu budu nori atkreipti tavo demesi ir kaip sakei kad jau pabuciavo pries kazkur iseidamas yra to irodymas...stenkis but su juo kuo daugiau...

Vaje, taip graziai ir teisingai parasei...manes tevai niekada nemuse...ir esu uztai jiems dekinga...fizinine bausme apskritai yra nesamone...greiciau pradeciau nekest savo tevu...ir nieko jie tuo nepasiektu...

76

Kad cia toks gyvenimo periodas kada butent norisi maistauti ir elgtis dazniausiai butent taip kaip buna draudziama, arba tiesiog - negerai. Taip buna tada kaip bandoma tiesiog lyg ir irodyti, kad esi jau suages ir valdai savo gyvenima... Bet moralizavimas ar bausmes - gali sugriaut tai, kas yra vadinama pasitikejimu. Taip kalbeti reikia bet tik taip kad parodyti, kad pasitiki, kad priimi ji kaip asmenybe, kad viska galima aptarti. Nes gali buti dar ir taip kad elgesis toks, del to kad kamoja kazkokios vidines problemos, tai ka pasakyti sudetinga, o viskas - suptilu... Na sekmes...

77

Tikrai, kad sekmes...;> sitas periodas tiek tevams tiek vaikams labai sunkus...visi ta patyreme...kai kurie visdar patiriame...

78

... ... na taip.... labai noreciau, kad tas nelemtas paauglystes periodas... pralektu kuo greiciau... man atrodo, tevams auginant vaika, tai yra pats sunkiausias metas... kai pagalvoju, tas naktim kelimasis, paluciu keitimas,(tada dar nebuvo pampersu) smile viskas tik juokas palyginus, kokia nervine ytampa persekioja tevus, vaiku paauglystej. Shiaip noreciau dar vieno vaiko, bet kazkaip fantazija atshoko.... 
... Aciu jums uz mintis, ... pasiulymus...patarimus.
... Kas del ateities planu... jis vangus.... sake vaziuos pas teva i anglija, bus statybininkas, absurdas kazkoks.... Kai uzsiminiau, kad po mokyklos baigimo jo laukia aukshtoji mokykla... ishvis kazka nusipeizeja... tipo studijuos anglijoj. Ash kazkaip pagalvojau, gal jis man kiek kershtauja, kad neleidziu jo i anglija pas teva? Pasakiau, kad vidurini jis isigys LT, nes cia mokytojai geresni... taip kad jis turi susitaikyti, kad iki  nebaigs vidurines gyvens su manim, o po to ...po to ir paziuresim.
... kas del kishenpinigiu..ir taip jo  nelepinau jais... dabar teko suskambinti mociutems ir pasakyti, kad uzrauktu tuos pinigus, jei nori, gali perduoti man, ash kartu su juo ir padesiu juos ishleisti... Nes po paskutinio anukelio prafinansavimo, jis ir prisigere. Vienu zodziu....
... Apibendrinant, dirzo vis dar nepaemiau, kai pirshto luzis sugis, eis sportuoti, kishenpinigiai, kaip ir sutvarkyti....  na kas cia dar?.... Dabar ziuresim... pats minejo, kad daugiau negers, nes svaikata bloga, o dar ir tas luzes pirshtas, manau, jam per daug nekokie atsiminimai apie jo pirmaj,i stipruji baliuka.
... shiam kartui tiek...

79

dABAR PASKAICIUS KAD TIEVAS UZSIENI - DAR KAI KAS TAPO AISKIAU.. tAIP - GALI BUTI IR SAVITAS PROTESTAS PRIES TOKIA SITUACIJA, JAM JI NERA JAUKI IR GAN SKSUSMINGA TIKRIAUSIAI...

80

... na taip, galimas daiktas... turiu drauga,  jie gerai sutaria...naaa, kaip draugai... aishku draugas neatstos tevo, bet vistiek vyrishkai pasikalba... atsakomybe... uz savo veiksmus ir kita.... Matyt durniuoja bachuriukas ir tiek... ash palieku viska paauglystej... ji sumaisho prota...