1

Tema: peticija uz nemokamas studijas.

nelikit abejingi,visi mes to nenorim juk !      www.peticija.lt/visos/1539

2

Re: peticija uz nemokamas studijas.

aš už.

3

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Aš turbūt būsiu vienas iš nedaugelio kuris pasisakys prieš nemokamas studijas. Aš manau, kad studijos turi būti mokamos dėl šių priežasčių:
1. Nemaža dalis studentų šiuo metu stoja į bet kokią specialybę, dažnai joje net nesigaudydami ar jos nemėgdami. Stoja vien tam, kad turėtų kažkokį diplomą. Kita dalis (šiuo atveju vaikinai), stoja tam, kad išvengtu karinės tarnybos.
2. Šiuo metu Lietuvoje yra per daug studentų ir žmonių su aukštuoju išsilavinimu. Kokia nauda iš diplomo, jei jis tau nesuteiks karjeros galimybių. O su kokios kolegijos diplomu galėsi tik braškes rinkti.
3. Mokamas mokslas, skatins studentų atsakomybę, įstojęs ko gero labiau stengsis neiškristi, jei jam už mokslą teks pačiam mokėtis.
4. Lietuva šiuo metu ruošia specialistus Airijos, Anglijos, Ispanijos rinkoms. Juk ne visi Ispanijoje braškes renka, yra tokių kurie dirba medikais, ar kitos gerai apmokamos srities specialistais. Paruošti mediką, valstybei labai brangiai kainuoja. Tad vakarų šalims yra daug pigiau "importuoti" gydytojus iš rytų Europos. Juk mes tokie "turtingi", kad galim paruošti specialistus kitoms šalims.

Reziumė: Pats esu studentas, studijuoju tarptautinius santykius. Mokslas Anglijoje mokamas visiems, Anglijos ir ES studentams tai kainuoja pigiau. Likusių šalių studentams reikia pakloti daugiau. Iš esmės nemokamų studijų juk nėra, Lietuvoje už jas mokama mokesčių pavidalu. Tad ar nebūtų  protingiau ir ko gero pigiau jei mokslas butų mokamas ir studentų skaičius mažesnis.  Juk tada nereikėtų mokėti už Joną, ar Petrą, kurie studijuoja tik dėl diplomo, nes nori būti plytelių klojėjais su kūno kultūros mokytojo diplomu.  Be, to jei sumažintume studentų skaičių, tai baigusiems būtų daug lengviau susirasti darbą.

4

Re: peticija uz nemokamas studijas.

PS: Aišku, tuoj kas nors prisvaidys akmenų į mano daržą, dėl didelės finansinės naštos studentams. Anglai tai išsprendė lengvatinėmis paskolomis studijoms. Juk vis dėl to studijos- tai investicija į ateitį, tad jei manot, jog studijos jums padės rasti geriau apmokamą darbą - pasiruoškit į tai investuoti. Be to valstybė sutaupytų nemažai lėšų, už kurias būtų galima pakelti mokytojų ar gydytojų algas, kurie dabar turbūt dirba tik iš idėjos.

5

Re: peticija uz nemokamas studijas.

visom 4 uz abu Lino postus=) nezinau, gal jei mokyciausi Lietuvoj siek tiek kitaip i tai ziureciau, nors abejoju. issitrenkiau i UK, viena is priezasciu buvo, kad neradau Lietuvoj studiju tokiu, kurios man atrodytu tikrai idomios. nesu is tokiu, kurie mokosi vien del diplomo, mokausi del to, kad man patinka, kad idomu. aisku jei ne paskola mokslam tai ne per kur nebuciau cia atsibeldus su tokiom kainom:D bet va, sedziu, patenkinta=) aisku kazkada teks atidavinet ta, ka dabar skolinuosi, bet lb neblogos grazinimo salygos, tai kazkaip per daug nepergyvenu=) bent kol kas;D
tik viena pastabele: jei jau Lt daro mokamas studijas, tai turi pirmiausia ju kokybe ir mokymosi salygas pagerinti tiek, kad butu uz ka moketi:p

6

Re: peticija uz nemokamas studijas.

tai jau tikrai, kad butu uz ka moketi ir paruosti bent jau tos srities specialistus. o tai as baigiau informatika, bet pats jauciu, kad nieko naudingo nemoku. t.y. ka norejau ismokti pats, ta ir ismokau. o ta ka man kiso per paskaitas ir is ko laikiau didziaja dali egzaminu, man neduoda jokios praktines naudos. o tai dabar ka, bakalauro diplomas pasirodo vertas tualetinio popieriaus rulono, reik i magistra stot, kad but panasiam i zmogu..

7

Re: peticija uz nemokamas studijas.

KOkie jus niurzgos,o ka reikia daryt jei seimoje yra daug vaiku ir visi puikiai mokosi? ar tiems kurie nori kaska pasiekti ir nera moksliukai...

8

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Vaiva, Darvino teorija teigia, kad išgyvena tik stipriausieji. Vadinasi, jeigu nesi pakankamai protingas ar turtingas, tai gausi plyteles kloti, ar maksimoj prie kasos stovėti. Juk nemaža dalis, tų ne moksliukų ir su diplomais stovi maksimos kasose. O jei šeimoje yra daug puikiai besimokančių, tai visi gali pasiimti paskolas(jei tikrai pasitiki savo jėgomis). O jei ne, tai, kam tada jiems tos studijos? Juk visi norėtume baigti Harvardo, Oksfordo, ar Kembridžo universitetus, bet ne visi esam verti. Neseniai skaičiau, kad apie 80% abiturientų, norėtų mokslus tęsti universitete, bet kiek iš jų yra vertų? Juk būtent tas labai  didelis studentų skaičius ir kerta per studijų kokybę. Be to mes ne niurzgos, mes tik racionaliai mastom, ieškom problemų ir jų sprendimo būdų.

9

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Linai>> tai mokykis tam Harvardo, Oksfordo, ar Kembridžo  ar dar kokio pobudzio universitete,... tai ka jei as ant mokslu silpna tai as turiu dvest zemen?tai gal is kart nuo pirmos klases susaudykit kurie bllogai mokinasi... keistas poziuris... as uz nemoka moksla...

10

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Juk niekas tau nedraudžia tau studijuoti, nei Vilniaus, nei Šiaulių, nei Oksfordo universitetuose. Tik reikia, būti pakankamai protingam, kad ten patektum. O jei priimsi bet ką ir dar nemokamai, tai nukentės protingieji, kadangi teks sėdėti didesnėje auditorijoje, turbūt visi suprantam, kad kuo mažiau mokinių tuo lengviau juos paruošti. O jei šalia tų tikrai suinteresuotų ir gabių mokinių prikišim tuos kurie kaip tu sakei "ant mokslų silpni", tai kam tai į naudą išeis? Vistiek darbą, pagal kvalifikaciją, gaus tie kurie ir buvo gabesni, o tie silpnesni, net ir su diplomu neprasimuš. O protingesniems bus sunkiau įsisavinti žinias. Vaiva, reikia galvoti ne vien apie savo interesus, jei nesi pakankamai gabi arba nepakankamai dirbi mokslų atžvilgiu - pati kalta. O jei stengiesi ir turi galvą ant pečių, tai tau niekas nesutrukdys.  O "dvėsti" tau niekas nesiūlo, siūlau tik protingai įvertinti savo jėgas ir pasirinkti specialybe pagal savo galimybės. Niekas svajoti tau nedraudžia, bet gyvenimas vistiek anksčiau ar vėliau nuleis ant žemės.

11

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Linai>>labai norisi su tavim gincytis... as tikrai negalvoju apie save as galvoju objektyviai ir tiek...

12

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Tai, nejaugi manai, kad dabartinė situacija, kai valytoja ar pardavėja turi aukštąjį yra normali? Mokamas mokslas šitą situaciją turėtų pagerinti.

13

Re: peticija uz nemokamas studijas.

nenormalus,nes nera darbo zmonems  kuo jie isimoko tai taip ir nutinka..o as taip nemanau...

14

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Taip, nes yra ruošiama kelis kartus daugiau specialistų nei jų reikia, vien tam ir yra skirta ši mokslo reforma. Ji turėtų sumažinti studentų skaičių (o darbo vietų skaičius juk nesikeis), tada baigęs vadybą ir galės dirbti vadybininku, o ne statybose. Juk dabar Lietuvoje yra 22 universitetai ir 28 kolegijos siūlančios aukštąjį mokslą. Taigi iš viso 50 aukštųjų mokyklų, Anglijoje jų 113. Lietuvoje gyvena 3,4mln. gyventojų, Jungtinėje karalystėje 60,6 mln. Taigi vienam universitetui Lietuvoje tenka 68000 studentų. O Jungtinėje Karalystėje 536283. Taigi skirtumas beveik 8 kartai, ar tai protinga, nejaugi anglai 8 kartus kvailesni už lietuvius, o gal vis dėl to pas mus gerokai per daug aukštųjų mokyklų?

15

Re: peticija uz nemokamas studijas.

LInai jei jau sitaip smulkmeniskai lendi i skaicius gerai,juk anglai mokosi ilgiau nei lietuviai ir ju vaikai negauna tokio kruvio kaip lietuvoje (mokslu atzvilgiu kalbant)

16

Re: peticija uz nemokamas studijas.

visiskai pritariu Linui, specialistu Lietuvoje tikrai per daug.
aisku jei jau ivestu mokama moksla, tai tada ir paskolos jam turetu but normaliom salygom, zodziu kad pilnai sudaryt salygas norintiems mokytis

17

Re: peticija uz nemokamas studijas.

visu pirma turetu buti studijos kokybiskos.. daug tu universitetu ir koelgiju bet kodel ne vienas Lietuvos universitetas nepatenka i Europos geriausiu universitetu 500situka ? gal nuo cia reiketu pradeti visa sita mesla kuopti ?
>> as manau kad geriausia begti is LT mokytis i suomija danija arba kur kitur :? nes cia tai apgailetina situacija...

18

Re: peticija uz nemokamas studijas.

pritariu mokamoms studijoms...va, baigiau ir net nezinau kur beeit...laikas parodys... smile
galiu atsakyt ir taip..po manes nors ir tvanas ;D;D;D (juokauju wink  )

19

Re: peticija uz nemokamas studijas.

Ingrida>>tau bepigu sneket kai baigei..bet dauguma cia tokie kurie baige ir uz mokama moksla fui kokie jus blogi dedes ;D

20

Re: peticija uz nemokamas studijas.

baigiau ir koki 6 menesius neradau darbo... o paskui ejau dirbti visai paprasta, juoda darba.. cia normalu?
nes pas mus bakalauru tiek, kad kur spjausi, ten pataikysi