Tema: Pietų Osetija - Gruzijos ir Rusijos konfliktas
Ką manot apie tai?
Jūs esate neprisijungęs. Prašome prisijungti arba registruotis.
Diskusijų forumas → Naujienos / Apie Viską → Pietų Osetija - Gruzijos ir Rusijos konfliktas
Norėdami rašyti atsakymą turite prisijungti arba registruotis
Ką manot apie tai?
Sunku kažką spręsti...bet vien tas dalykas kad Gruzija užpuolė Osetiją per Olimpines, nors uždrausti belekokie kariniai veiksmai Olimpinių žaidynių metu!!!
Aš palaukau tuos, kurie nori panaikinti šį konfliktą..
Kai pirma karta tai isgirdau,galvoju va jau kaip ir treciasis pasaulinis karas..ilgai laukti nereikejo... As niekaip nesuvokiu kodel pastoviai Lietuva turi kistis i visokius tokius mini kariukus... ir dabar V.Adamkus, vos ne pirmasis palaike Gruzinija ir zada jai padeti...
Sunku kažką spręsti...bet vien tas dalykas kad Gruzija užpuolė Osetiją per Olimpines, nors uždrausti belekokie kariniai veiksmai Olimpinių žaidynių metu!!!
Aš palaukau tuos, kurie nori panaikinti šį konfliktą..
Osetija yra autonominė Gruzijos dalis, tokia kaip Žemaitija ar Dzūkija Lietuvos. Pirmieji konfliktą pradėjo osetinai, apšaudę Gruzijos postus.
Andrius> Dėkuj, kad paaiškinai. Spėju atsidarys antras Afganistanas....
Nemanau, mėnėsio laikotarpyje turėtų būti viskas išspręsta
bbs svetaineje galite paskaitineti apie ta Gruzija ir Rusija mkan labai nepatinka kad rusai vel viska hiperbolizuoja del savo tu zuvusiu pilieciu ir t.t (nors labia sunku ten ka nors teigti kai skaitai tik trupinius...)
>> bet siaip Osetija ir gruzija visada ten del religijos kapojasi man rodos :?
>> na as pasiskaitineju BBC tinklapyje apie tai bet vel gi negali labai ir BBc tiketi :? nes informacija teikia pagal save, labai retai galima rasti nesalisku ziniasklaidos priemoniu.
Visas šis konfliktas, mano nuomone, yra labai gerai apgalvotas arba tiesiog yra atsitiktinių sutapimų virtinė. Neramumai Pietų Osetijoje vyksta daugiau nei dešimtmetį, o pastaruoju metu vyko nemenka konfrontacija tarp Gruzijos ir Rusijos (apsižodžiavimas tarp valstybių, kai kurių gruziniškų prekių blokada, Gruzijos oro erdvės pažeidimas, rusų ginkluotas rėmimas Osetijos separatistų ir t.t).
Konflikto užuomazgų reiktų ieškoti 1991 metais, kai Pietų Osetija atskilo nuo SSRS. Tuomet kilo ir konfliktas, kurio pasekmė - Osetija buvo prijungta prie Gruzijos. Daugumą Osetijos gyventojų sudaro rusai. Vyko 2 referendumai dėl Osetijos nepriklausomybės, tačiau jų nepripažino tarptautinė bendruonemė, kadangi jų rezultatai buvo fiktyvūs. Kadangi nepavyko prie Rusijos prisijungti demokratiškai būdais, pradėta kovoti ginklu.
Konflikto pradžia:
Osetijos teroristų grupelė dieną prieš tai apšaudė gruzinų taikų gyventojų kaimelį ir taip iššaukė konfliktą. Tuomet atvažiavo Gruzijos pajėgos malšinti tų teroristų, apsupo miestą, prasidėjo kovos. Tuo tarpu rusai, motyvuodami, kad gina toje teritorijoje gyvenančius tautiečius, įsijungė neva taikdarišką misiją. Dabar yra taip, kaip yra...
Konfliktuojančių pusių tikslai:
Osetinai siekia nepriklausomybės. Tačiau savo nepriklausomybę osetinai suvokia kaip prisijungimą prie Rusijos.
Gruzija siekia pažaboti neramius separatistinius rajonus - Pietų Osetiją ir Abchaziją. Taip pat diskredituoti Rusiją, kuri Pietų Osetijoje vykdo taikdarišką misiją, ją pakeičiant Nato misija.
Rusai, mano nuomonę, turi daugiausiai tikslų. Jau nuo senų laikų turėjo jie čia savo interesų. Pirmiausiai, jie norėtų prisijungti prie savęs Pietų Osetiją ir Abchaziją sužaisdama Kosovo korta. Taip pat nori sutrukdyti Gruzijai prisijungti prie NATO. Tai pat pakelti naujojo prezidento reitingus. Juk Putino, kaip prezidento, reitingai pradėjo kilti, kai prasidėjo karas Čečėnijoje. Taip pat parodyti pasauliui savo galią, pamokyti jį. Iš kai kurių bombarduojamų taikinių, tokių kaip naftokiekis, matosi, kad rusai siekia ir ekonominės naudos, kad naftos tiekimas į Europą būtų kuo sudėtingesnis, tai yra daugiausiai jos tiektų ta pati Rusija.
Konflikto pabaiga:
Jėgų santykis labai nelygus, todėl greitai bus sėdama prie derybų stalo. Visos kortos bus rusų naudoje, kadangi šis konfliktas įvyko labai idealiausiu jiems momentu. JAV į konfliktą nesikiš, kadangi yra įklimpusi į karinius veikmus tiek Irake, tiek Afganistane. Be to, Amerijoje vyksta prezidento rinkimai, o abu pretendentai labai kritikuoja karinę Bušo politiką. Tai pat JAV labai priklausoma nuo naftos, kurios daugiausia turi Iranas. Su Iranu nelabai kaip sutaria dabartinė Jav valdžia ir Iranui užsukus naftos kranelius, pastarajai būtų šakutės. Tokia organizacija, kaip JT nieko padaryti negali, kadangi Rusija turi VETO teisę saugumo taryboje. Namanau, kad į konfliktą kištųsi ir Nato, kadangi pasaulyje vyrauja ekonominė krizė ir ilgesnis karas būtų nenaudingas. Taigi, laikydama visus kozirius savo rankose Rusija bus šio konflikto laimėtoja, tačiau Gruzija tai pat keletą tikslų pasieks.
Štai kukli mano įžvalga apie šį konfliktą...
Nu bet vargu ar kokia kita valstybė taip aktyviai gina savo emigravusių piliečių interesus užsienio valstybėse kaip Rusija... Visam pasauly visos valstybės vargšus rusus engia, o Rusija tik gina... gina... geriau jau savo viduj savo tautiečius puoselėtų... Būtų gerai, jei šitas "konfliktas" greitai pasibaigtų derybom... bet jeigu atsiras durnių palaikančių konfliktą - lauk ilgalaikės bėdos...
http://www.russiatoday.ru/ ir www.pravda.ru va cia saindien paskaitinejau tai baisu pasidare..
Vieno žmogaus mirtis - tragedija, tūkstančių - statistika. Baisus tas karas
Kai pirma karta tai isgirdau,galvoju va jau kaip ir treciasis pasaulinis karas..ilgai laukti nereikejo... As niekaip nesuvokiu kodel pastoviai Lietuva turi kistis i visokius tokius mini kariukus... ir dabar V.Adamkus, vos ne pirmasis palaike Gruzinija ir zada jai padeti...
Na jei pamastytum, rastum varijantu. Daug kas kaltino V.Lansbergi rusijos atzvilgiu, kad jis yra paranojikas. Bet jis buvo teisus. Rusija nesikeite, ir nesikeicia. Kalbant apie Lietuva, taip, musu santykiai prasteja rusijos atzvilgiu, bet nemanau, kad tai yra blogai. Rusija noretu susitiprinti savo itaka maximaliai kur ji gali tai daryti ir tiek politinemis tiek ekonomikos priemonemis. Ekonominiai rysiai su Rusija yra ir gerai ir blogai. Kai kas kaltina musu uzsienio politika, kad mes silpni, turime sedeti po sluota ir bijoti rusijos. Bet mes lojame, ir garsiai. Mes rodome, kad mes aktyvus. Mes rodome, kad mes matome ir stebime. Ir musu klauso (ne per daug) bet klauso ausys tos, kurios nebijo rusijos. Tad jei mes smarkiai lojame, kai liecia rusija kazka toli, tai kaip mes losime, jei mus lies tiesiogiai?
Antra vertus, Lietuvai ipatingai svarbu, kad nesustipretu rusija. Jei Rusijai pavyks ivesti savo vyriausybe gruzijoje, o po to sekmingai dar pakartos kitose salyse, kas laukia pacios LT? Kodel rusijai nepulti ar visiskai nesiskaityti su mazomis savo kaimynemis?
Kitas dalykas, kad per daug gerai uzsuktas melo aparatas, net per musu ziniasklaida:
"Karo veiksmus pradejo Gruzija"... ??????????
Paskaicuojam, per kiek laiko kiek rusu technikos, laivyno ir kariuomenes buvo dislokuota? Tam reikejo minimum savaite ruostis.. apsurdas.
Perdislokuoti kariuomenę šiais laikais nereikia savaitės. O rusai Kaukaze turi begale karinių bazių valstybės sienoms ginti ir neramumams malšinti.
Taip, jei kariuomene tam paruosta. Tik nesakyk, kad tiki, kad rusija visa laivyna, ora, ir zeme ant smugio siaip sumete
cia pries metus parasytas straipsnis:
http://www.geopolitika.lt/?artc=904
Taip, jei kariuomene tam paruosta. Tik nesakyk, kad tiki, kad rusija visa laivyna, ora, ir zeme ant smugio siaip sumete
cia pries metus parasytas straipsnis:
http://www.geopolitika.lt/?artc=904
Straipsnio autoriaus nuomonė visiškai sutapo su mano mėgėjiškos įžvalgos tikslais O kad sumetė visą laivyną, oro ir žemės pajėgas, tai čia toli gražu netiesa Laivyną sudaro Juodosios, Baltijos, Šiaurės jūrų ir Artimųjų Rytų laivynai Fiziškai neįmanoma nuplaukti per tokį trumpą laikotarpį 5000 ir daugiau kilometrų. Dėl žemės pajėgų, tai į Gruziją neįvesta net 10 000 rusų kareivių, o tai net nėra 4 pulkai arba 10 batalionų Tai čia turbūt sudaro tik 0,0000001 visos Rusijos kariuomenės Dėl oro pajėgų, tai irgi... Jei rusai labai norėtų, tai per naktį visą Gruziją subombarduotų
ok, pasidomejau as daugiau, tai ir tu pasidomek kada buvo rusijos kariai pradeje savo veismus, ir kada Gruzija pradejo "pulit" osetija. Ir paskaiciuok laika, nuvaziuoti nuo sienos iki poziciju. Pabreziu, kalntuota vietove. Ar teko vaziuoti Gruzijos kalnuotom vietovem? Tankai, pabuklai, tukstanciai kareiviu. Tai speju pats padarysi isvada, kad jie ne tuo pat laiku kirto siena, tai gal net anksciau.
Sakydamas visa laivyna, turejau omeny pilna laivyna, o ne tai, kad neliko laisvu laivu pas rusus. Tad, mano giliu isitikinimu, viskas buvo seniai suplanuota, incidentas isprovokuotas ar net dar daugiau. Tiesiog nenoriu vaikiskai gincytis, kad laivynas sugeba nuplaukti per para tiek, tankai tiek. Kariniai sprendimai nepriimami per 5 minutes, ypac tokiais atvejais.
O cia citata is delfio straipsnio, (apie ka kalbejau anksciau) :
"„Aš pats tarnavau kariuomenėje ir įsivaizduoju, kas yra karinė logistika, per 6-8 valandas nepasiruošus neįmanoma perkelti kariuomenės, operacijoms visiškai paruošti aviacijos ir netgi laivyno. Tai buvo anksčiau sugalvotas planas“, - įsitikinęs gruzinas"
rusai ir jiems prijauciantys visada viska jega daro... siemet buvau croatijoje tai tikrai ziauru buvo matyti susaudytus ir subomborduotus namus, baznycias, fabrikus....
III pasaulio karo neisvengti tik klausimas ar mes tai dar pamatysime
Geda europai, ir prancuzijai, kuri buvo, yra ir bus stabdis....
Giedrius, 27 parašė:ok, pasidomejau as daugiau, tai ir tu pasidomek kada buvo rusijos kariai pradeje savo veismus, ir kada Gruzija pradejo "pulit" osetija. Ir paskaiciuok laika, nuvaziuoti nuo sienos iki poziciju. Pabreziu, kalntuota vietove. Ar teko vaziuoti Gruzijos kalnuotom vietovem? Tankai, pabuklai, tukstanciai kareiviu. Tai speju pats padarysi isvada, kad jie ne tuo pat laiku kirto siena, tai gal net anksciau.
Sakydamas visa laivyna, turejau omeny pilna laivyna, o ne tai, kad neliko laisvu laivu pas rusus. Tad, mano giliu isitikinimu, viskas buvo seniai suplanuota, incidentas isprovokuotas ar net dar daugiau. Tiesiog nenoriu vaikiskai gincytis, kad laivynas sugeba nuplaukti per para tiek, tankai tiek. Kariniai sprendimai nepriimami per 5 minutes, ypac tokiais atvejais.
"„Aš pats tarnavau kariuomenėje ir įsivaizduoju, kas yra karinė logistika, per 6-8 valandas nepasiruošus neįmanoma perkelti kariuomenės, operacijoms visiškai paruošti aviacijos ir netgi laivyno. Tai buvo anksčiau sugalvotas planas“, - įsitikinęs gruzinas"
Ir aš pasidomėjau Pasirodo yra pasirašyta tarp Gruzijos, Rusijos ir Pietų Osetijos sutartis, kurioje Rusijos vaidmuo - vykdyti taikdarišką misiją ir ginti osetinus gruzinų puolimo arba gruzinus osetinų puolimo atvejais. Toji taikdariška misija trunka daugiau nei 10 metų. Tai man atrodo logiška, kad rusai turėjo Pietų Osetijoje savo karinę bazę, kurios užteko pirmiesiems kariniams rusų manevrams atlikti. Be to, kai esi karštajame taške, kuriame bet kada gali įvykti tai, kas įvyko, tai esi visad pasiruošęs ir budrus.
Giedrius, 27 parašė:Giedrius, 27 parašė:ok, pasidomejau as daugiau, tai ir tu pasidomek kada buvo rusijos kariai pradeje savo veismus, ir kada Gruzija pradejo "pulit" osetija. Ir paskaiciuok laika, nuvaziuoti nuo sienos iki poziciju. Pabreziu, kalntuota vietove. Ar teko vaziuoti Gruzijos kalnuotom vietovem? Tankai, pabuklai, tukstanciai kareiviu. Tai speju pats padarysi isvada, kad jie ne tuo pat laiku kirto siena, tai gal net anksciau.
Ir aš pasidomėjau Pasirodo yra pasirašyta tarp Gruzijos, Rusijos ir Pietų Osetijos sutartis, kurioje Rusijos vaidmuo - vykdyti taikdarišką misiją ir ginti osetinus gruzinų puolimo arba gruzinus osetinų puolimo atvejais. Toji taikdariška misija trunka daugiau nei 10 metų. Tai man atrodo logiška, kad rusai turėjo Pietų Osetijoje savo karinę bazę, kurios užteko pirmiesiems kariniams rusų manevrams atlikti. Be to, kai esi karštajame taške, kuriame bet kada gali įvykti tai, kas įvyko, tai esi visad pasiruošęs ir budrus.
dar tada pasidomek kokius igaliojimus suteikia taikdarisku pajegu mandatas ir kokius apribojimus kontingento dydziui ir karinei technikai nustato ir tada pasakok pasakas. O juokingiausia, tai kai Pietu Osetijos (kurios dydis mazdauk kaip desimtadalis Lietuvos) kariuomene atakuoja gruzinu taikinius su kokiu nors su-25 ir apsaudo sunkiaja artilerija. Paskui dar rusijos portaluose atsiranda treningais apsirengusiu gruzinu "artileristu", vedamu "Vostok" burio nuotraukos. Dar faina klausyti, kaip gruzinai, isitvirtine Cchinvalyje ji apsaudo gradais. Juokas pro asaras
Nera nuostabu kad 99% rusu smegenys yra visiskai praplautos, jie gi mato tik tai, ka pateikia valstybes kontroliuojama ziniasklaida, keista tik tai, kad tokiu praplautom smegenim pilna atsiranda ir Lietuvoj.
Norėdami rašyti atsakymą turite prisijungti arba registruotis
Diskusijų forumas → Naujienos / Apie Viską → Pietų Osetija - Gruzijos ir Rusijos konfliktas