1 (redagavo Milana 2014-12-15 21:38)

Tema: Metro Vilniuje

Pastaruoju metu netyla kalbos, dėl metro Vilniuje. Šiandien vėl seime svarstomas įstatymo projektas dėl metro Vilniuje. Kokios Jūsų nuomonės? Už/Prieš? Kodėl?

Aš asmeniškai už. Nors ne, man iš tiesų tas pats, nes vistiek manau važinėčiau automobiliu. Pagal mane, geriau Vilniuje būtų tobulinti kelių infrastruktūrą, statyti daugiau viadukų ir kuo greičiau baigti aplinkelių darbus. Bet aš gi nesu viena gyvenanti Vilniuje, ir manau tikrai daug žmonių pasirinktų keliauti metro vietoj automobilio, ar kito VT. Kadangi tai greičiau ir gal kai kam patogiau.
Truputį pasidomėjau. Ir čia šiektiek faktų.
Vilnius yra septintas miestas pasaulyje pagal lengvųjų automobilių, tenkančių tūkstančiui gyventojų. Vilniuje 618 automobilių tenka tūkstančiui gyventojų. Palyginus su Atėnais (kurie yra pirmi pagal tenkantį automobilių skaičių tūkstančiui gyventojų) - 659. O Majamyje (trečia vieta) - 642.
Vilniuje gyventojų kiekvienais metais daugėja, kai tuo tarpu visoje Lietuvoje mažėja.
Vilniuje per mažai gyventojų, kad statyti metro? Pasaulyje yra miestų turinčių mažiau gyventojų negu Vilniuje, bet turinčių metro. Vilnius nėra labai mažas miestas, tarkime lyginant su Paryžiumi, Vilnius didesnis pagal plotą beveik keturis kartus. Ką reiškia, kad vidutinis Vilnietis į darbą važinėja toliau, negu žmogus gyvenantis Paryžiuje. O kamščiai Vilniuje irgi ne svetimi.
Helsinkis - apie 372, Stokholmas - apie 504, Portas - apie 220. Tiek tūkstančių gyventojų buvo metro įrengimo dieną šiuose Europos miestuose. Ir tai tik keli pavyzdžiai.

2

Re: Metro Vilniuje

http://www.vilniausmetro.lt/apie_vilniaus_metro#

3 (redagavo Milana 2014-12-15 21:40)

Nežinau ar matosi paveiksliukas, bet radau saitą apie metro Vilniuje. Pasirodo, jau yra parengtas net planas kaip kur ir kada būtų įrengtos metro linijos ir panašiai. Jeigu paveiksliuko nerodo, tai galite pažiūrėti čia - http://www.vilniausmetro.lt/apie_vilniaus_metro#

4 (redagavo profesoriux 2014-12-15 21:43)

vilnius pagal plota didesnis uz paryziu? 4 kartus??? wtf.. as esu didingo miesto pilietis yeah :DDDD  einu tikrint statistikos.. big_smile

blemba rimtai.. idomiai cia big_smile

5

Metro su lietuviskais keliais? Autobusams vietos vos uztenka, avariju kiek, ereliu,o ka jau kalbeti apie kelius, kurie nelygus. Jums dar parovozu gal organizuot?

6

profesoriux parašė:

vilnius pagal plota didesnis uz paryziu? 4 kartus??? wtf.. as esu didingo miesto pilietis yeah :DDDD  einu tikrint statistikos.. big_smile

Vilnius - 401 ; Paryžius - 105.4 kvadratiniai kilometrai.

7

Ponaitissss parašė:

Metro su lietuviskais keliais? Autobusams vietos vos uztenka, avariju kiek, ereliu,o ka jau kalbeti apie kelius, kurie nelygus. Jums dar parovozu gal organizuot?

Metro po žeme, o ne tramvajus.

8

tfu, vat miegu.  na nereikia, nei tramvaju, nei metro. jus ka? tikit, kad metro pakeis kazka? kur cia keliausi, kai metro nebus tokio lygio, kaip kitur. geriau investuoti i protingesnius dalykus.

9

Amžiaus statybos:D ir vėl mokesčius kelti reikės:D kišenes patustinti visai Lietuvai:D namu nesugeba su renovuoti. O cia jau metro:D

10 (redagavo Marius 2014-12-15 21:58)

Milana jeigu Rygoje metro nėra,kur miestas daug didesnis už Vilnių big_smile.O tai jau daug ką pasako big_smile.O čia bus Zuoko eilinis pinigų plovimas big_smile.Jeigu stadiono pastato tai metro tikrai ilgai nepastatys big_smile

11

Marius parašė:

Milana jeigu Rygoje metro nėra,kur miestas daug didesnis už Vilnių big_smile.O tai jau daug ką pasako big_smile.O čia bus Zuoko eilinis pinigų plovimas big_smile.Jeigu stadiono pastato tai metro tikrai ilgai nepastatys big_smile

Tai aš čia šiaip gi tik klausiu ;D Nei aš tą metro savo rankomis statysiu nei ką :::037
O Ryga ne prie ko, yra net mažesnių kaip minėjau miestų už Vilnių, turinčių metro :::045

12

na pirmiausia manau cia beda yra ne kad reikia ar nereikia - bet ar kas nors isvis pastatys per toki laika. Jei planuojama 20-30 metu tai cia uzturks 130 metu big_smile ir paskui jau bus skraidancios masinos ir sakys ai nebereik to metro big_smile

nu vien futbolo stadionas yra pvz, kad nereikia daryt sito projekto smile

Be to kitas dalykas - kodel tiek ilgai daryt ji reik? ar negali daugiau technikos atvaryt iskart ir kad padarytu per pora metu? o ten sulaukt kol busi pensininkas, jau tiek to, nebent kokia ES finansuoja 90% bent.

13

manyciau vilniu reiktu atiduoti lenkijai,tada ir metro butu kitamet ir keliai susitvarkytu.

14

Darius parašė:

na pirmiausia manau cia beda yra ne kad reikia ar nereikia - bet ar kas nors isvis pastatys per toki laika. Jei planuojama 20-30 metu tai cia uzturks 130 metu big_smile ir paskui jau bus skraidancios masinos ir sakys ai nebereik to metro big_smile

nu vien futbolo stadionas yra pvz, kad nereikia daryt sito projekto smile

Be to kitas dalykas - kodel tiek ilgai daryt ji reik? ar negali daugiau technikos atvaryt iskart ir kad padarytu per pora metu? o ten sulaukt kol busi pensininkas, jau tiek to, nebent kokia ES finansuoja 90% bent.

20-30 metų čia visoms linijoms padaryti. O kiek tu manei metro laiko statomas? yikes Kur kitu jį gal per porą metų pastatė? yikes

15

Bus tai bus.... Nepakenks. Bet tai nėra būtinybė, o ypač man. smile

16

Metro yra žinoma gerai, ypač piko metu. Bet reikia įvertinti ir tai, kad jis ir brangesnis smile) Labai tikėtina, kažkurio didelio europos miesto modelis būtų paimtas už klišę, nes patirties šioje srityje mūsų šalis neturi. Imkim Londone, metro bilietas už autobuso brangesnis maždaug dvigubai, o piko metu net trigubai (skirtumas gali būti truputi kitoks, priklausomai kiek toli važiuosi). Dabar paskaičiuokime. Standartinio bilietėlio kaina vilniuje 2.20lt(30min) arba 3,20lt(60min). Kadangi metro yra transporto priemonė, orientuota įveikti didelius atstumus ir dar greitai, tikėtina bus paimta antroji kaina. Ir padauginkit ją iš 2 kartų ne piko metu, ir 3 kartų piko metu. Piko metas apima populiariausią 3 valandų laikotarpį į/iš darbo, ir labai tikėtina, į jį pakliūsite smile) Tad pavažiavimas į darbą bus apie 9,60lt į vieną pusę. Į abi 19,20lt. Ar Jūs dar norite metro? smile) Jeigu Jums tereikia pavažiuoti 2-3 stoteles, puiku, pirksite 30min. bilietą už 2,20lt. Bet kitais atvejais, tai klausimas, ar po metro įrengimo nevažiuosite tuo pačiu 60min bilietu smile) Jeigu to 60min bilieto aplamai nepanaikins, kad važiuotumėt metro, už 9,60 smile)

17

ginto pasiklausius tai metro tik fantazija.manau jis teisingai paskaiciavo.neapsimokes statyt metro nebent valdininkam geras biznis.

18

epanomi parašė:

ginto pasiklausius tai metro tik fantazija.manau jis teisingai paskaiciavo.neapsimokes statyt metro nebent valdininkam geras biznis.

Nors dabar paskaičiau kiek tai kainuotų. Pagrindinė pirmoji linija, 7km ilgio, virš 900mlj (sakykim beveik milijardas). Tai gi čia geri dveji valdovų rūmai big_smile Jeigu rinkčiausi iš pastarųjų, aš netgi pasisakyčiau už metro(nes tai tikrai greitas ir patogus transportas), negu už du papuošalus kur nors miesto centre(ale valdovų rūmus), kur nueisite pasižiūrėti gal kartą gyvenime (jeigu aplamai nueisite). Tačiau jei metro bilietas kainuos tiek, kiek aš įtariu, tai abejoju ar labai visi norės juo naudotis smile) Manau todėl šis reikalas ir buksuoja wink

19

Prieš, nes per brangus projektas tokiai mažai šaliai..
Ir reiktų atkreipt ne  vien į tokius kriterijus, kaip kad gyventojų skaičius, bei automobilių sk / 1000 gyv., bet ir kainos (projekto, bilieto), atsipirkimo, valstybės investicijos dalis % nuo biudžeto ir dar kitokių kriterijų, kurie deja, gana prastoki..

20

Manau metro Vilniui nereikia, geriau kaip Milana sako tegul tobulina kelių infrastruktūrą ir šiaip padaro daugiau, patogesnių autobusų maršrutų.