Tema: Metro Vilniuje
Pastaruoju metu netyla kalbos, dėl metro Vilniuje. Šiandien vėl seime svarstomas įstatymo projektas dėl metro Vilniuje. Kokios Jūsų nuomonės? Už/Prieš? Kodėl?
Aš asmeniškai už. Nors ne, man iš tiesų tas pats, nes vistiek manau važinėčiau automobiliu. Pagal mane, geriau Vilniuje būtų tobulinti kelių infrastruktūrą, statyti daugiau viadukų ir kuo greičiau baigti aplinkelių darbus. Bet aš gi nesu viena gyvenanti Vilniuje, ir manau tikrai daug žmonių pasirinktų keliauti metro vietoj automobilio, ar kito VT. Kadangi tai greičiau ir gal kai kam patogiau.
Truputį pasidomėjau. Ir čia šiektiek faktų.
Vilnius yra septintas miestas pasaulyje pagal lengvųjų automobilių, tenkančių tūkstančiui gyventojų. Vilniuje 618 automobilių tenka tūkstančiui gyventojų. Palyginus su Atėnais (kurie yra pirmi pagal tenkantį automobilių skaičių tūkstančiui gyventojų) - 659. O Majamyje (trečia vieta) - 642.
Vilniuje gyventojų kiekvienais metais daugėja, kai tuo tarpu visoje Lietuvoje mažėja.
Vilniuje per mažai gyventojų, kad statyti metro? Pasaulyje yra miestų turinčių mažiau gyventojų negu Vilniuje, bet turinčių metro. Vilnius nėra labai mažas miestas, tarkime lyginant su Paryžiumi, Vilnius didesnis pagal plotą beveik keturis kartus. Ką reiškia, kad vidutinis Vilnietis į darbą važinėja toliau, negu žmogus gyvenantis Paryžiuje. O kamščiai Vilniuje irgi ne svetimi.
Helsinkis - apie 372, Stokholmas - apie 504, Portas - apie 220. Tiek tūkstančių gyventojų buvo metro įrengimo dieną šiuose Europos miestuose. Ir tai tik keli pavyzdžiai.