Są takie tygodnie, kiedy wszystko idzie źle od samego początku i nic nie jest w stanie tego zmienić. Mój czarny tydzień zaczął się w poniedziałek rano, kiedy obudziłem się z migreną tak potworną, że światło wpadające przez szpary w zasłonach wydawało się atakiem laserowym prosto w mózg. Zwlokłem się z łóżka, połknąłem dwie tabletki przeciwbólowe i poszedłem do łazienki, gdzie czekała na mnie kolejna niespodzianka – woda w kranie była lodowata, bo stara, wysłużona terma gazowa postanowiła tego dnia ogłosić strajk. Umyłem twarz w zimnej wodzie, co przy migrenie było doświadczeniem graniczącym z torturą, i jakoś się ogarnąłem do pracy. Spóźniłem się piętnaście minut, bo autobus utknął w korku spowodowanym przez kolizję dwóch samochodów dostawczych na skrzyżowaniu. W biurze okazało się, że projekt, nad którym pracowałem od trzech tygodni, został anulowany przez klienta bez podania przyczyny, a mój szef, zamiast mnie pocieszyć, zasugerował, że może powinienem był lepiej go poprowadzić. Do południa zdążyłem jeszcze rozlać kawę na nową koszulę, stłuc ulubiony kubek z nadrukiem leniwca i dowiedzieć się, że dentysta, do którego miałem iść w czwartek, odwołał wszystkie wizyty, bo sam rozchorował się na grypę. Wracałem do domu autobusem, w którym klimatyzacja znowu nie działała, a obok mnie siedział nastolatek oglądający filmiki na telefonie bez słuchawek. Marzyłem tylko o jednym – położyć się do łóżka i przespać do następnego poniedziałku, może wtedy klątwa się odwróci.
Wtorek był jeszcze gorszy. Obudziłem się bez migreny, co uznałem za dobry znak, ale los miał wobec mnie zupełnie inne plany. Kiedy szedłem do pracy, nadepnąłem na obluzowaną płytę chodnikową, która wystrzeliła spod niej fontannę brudnej wody, pokrywając moje spodnie w okolicach kostek. Wyglądałem, jakbym brodził w kałuży, chociaż nie padało od tygodnia. W pracy czekał na mnie e-mail od księgowej z informacją, że zapomniałem podpisać jakieś kluczowe dokumenty i moja premia zostanie wstrzymana do czasu wyjaśnienia sprawy. Premia, na którą tak bardzo liczyłem, bo planowałem w końcu kupić nowy rower. Stary rozpadł się miesiąc temu, kiedy pękła rama podczas jazdy, o mało nie łamiąc mi przy okazji obojczyka. Do wieczora zdążyłem jeszcze zgubić kluczyki do piwnicy, pokłócić się z sąsiadem o miejsce parkingowe i spalić obiad, bo włączyłem zły palnik i zapomniałem o garnku, czytając książkę. Siedziałem nad tym zwęglonym makaronem, patrząc na czarną masę, która jeszcze godzinę temu miała być przyzwoitym carbonara, i czułem, jak narasta we mnie bezsilna wściekłość. Nie byłem zły na konkretną rzecz czy osobę, byłem zły na cały wszechświat, który ewidentnie sprzysiągł się przeciwko mnie. Miałem ochotę krzyczeć, ale zamiast tego odłożyłem garnek do zlewu i otworzyłem piwo.
Środa przyniosła awarię internetu. Pracuję zdalnie dwa dni w tygodniu i akurat środa była jednym z nich. Internet padł o dziewiątej rano, pięć minut przed ważnym spotkaniem online z klientem z Londynu. Dzwoniłem do dostawcy, czekałem na infolinii dwadzieścia minut, słuchając tej samej melodyjki, która teraz prześladuje mnie w koszmarach, aż w końcu miły pan z supportu poinformował mnie, że awaria jest poważna i potrwa do wieczora. Musiałem jechać do biura w swoim wolnym dniu, przez pół miasta, w upale, bez klimatyzacji w samochodzie. Kiedy dotarłem na miejsce, okazało się, że spotkanie zostało przełożone na czwartek, bo klient dostał jakiegoś ataku paniki i musiał iść do lekarza. Wróciłem do domu, gdzie internet nadal nie działał, a ja nie mogłem nawet obejrzeć serialu, żeby oderwać myśli od tej kaskady nieszczęść. Usiadłem na kanapie i gapiłem się w sufit, licząc pęknięcia na tynku. Naliczyłem ich trzydzieści siedem. Trzydzieści siedem pęknięć na suficie w salonie. To był moment, w którym zrozumiałem, że jeśli czegoś nie zrobię, to zwariuję. Nie mogłem wyjść na spacer, bo na zewnątrz lało, nie mogłem poczytać książki, bo światło było zbyt przykre dla oczu, nie mogłem nawet posprzątać, bo odkurzacz zepsuł się tydzień wcześniej, a nowego jeszcze nie kupiłem. Został mi tylko telefon z resztką baterii i desperacka potrzeba zrobienia czegokolwiek, co przerwie ten łańcuch pecha.
Przeglądając bez celu różne strony i fora, natknąłem się na wpis jakiegoś anonimowego użytkownika, który opisywał swoje sposoby na radzenie sobie ze stresem i frustracją. Pisał o różnych rzeczach – medytacji, jodze, gotowaniu, bieganiu – ale gdzieś w środku tego długiego tekstu rzucił mimochodem, że czasem, kiedy ma już dość wszystkiego, odwiedza pewne miejsce w sieci, które nazywa się vavada. Nie napisał tego jako reklamy, tylko jako osobistą refleksję, tak jakby opowiadał znajomemu przy piwie. „Tam przynajmniej mogę się odstresować i zapomnieć o całym syfie dookoła”, brzmiało mniej więcej to zdanie. Nie wiem, co mną kierowało. Może ciekawość, może desperacja, a może po prostu fakt, że nie miałem nic lepszego do roboty w tę deszczową, pozbawioną internetu środę. Wstukałem tę nazwę w przeglądarkę, modląc się, żeby mobilny transfer danych pozwolił mi załadować stronę. Strona załadowała się zaskakująco szybko, a ja po raz pierwszy od poniedziałku poczułem coś innego niż frustrację. Poczułem lekkie, przyjemne podekscytowanie. Założyłem konto w kilka minut, wpłaciłem czterdzieści złotych – dokładnie tyle, ile kosztował mój dzisiejszy obiad, którego nie zjadłem – i zacząłem przeglądać dostępne gry.
To, co zobaczyłem, przerosło moje oczekiwania. Spodziewałem się czegoś tandetnego, jakiejś amatorskiej strony sprzed dekady, a trafiłem na platformę, która wyglądała profesjonalnie i nowocześnie. Gry były podzielone na logiczne kategorie, grafika przyciągała wzrok, a dźwięki były przyjemne i nie drażniły uszu. Moją uwagę przykuła gra z motywem starożytnego Rzymu – gladiatorzy, rydwany, złote monety i kolumny, które świeciły się w blasku zachodzącego słońca. Kliknąłem i przez chwilę poczułem się, jakbym przeniósł się w czasie do Koloseum, gdzie zamiast walk na śmierć i życie rozgrywała się bitwa o mnożniki i darmowe spiny. Postawiłem minimalną stawkę, dwa złote, i nacisnąłem przycisk. Bębny zakręciły się, miecze i tarcze migały przed oczami, a ja, nie wiem dlaczego, wstrzymałem oddech. Kiedy się zatrzymały, wygrałem osiem złotych. Tylko osiem, ale to wystarczyło, żeby na mojej twarzy pojawił się uśmiech. Pierwszy od poniedziałku. Zacząłem klikać dalej, raz przegrywając, raz wygrywając, ale co najważniejsze – nie myślałem o pracy, o szefie, o premii, o spalonym obiedzie i o zepsutym rowerze. Mój umysł był całkowicie pochłonięty tym prostym, rytmicznym procesem naciskania przycisku i czekania na wynik. To było medytacyjne, odprężające, a jednocześnie ekscytujące.
Po godzinie gry moje saldo wahało się w okolicach pięćdziesięciu złotych. Byłem dziesięć złotych na plusie, co już uważałem za symboliczne zwycięstwo nad pechem, który prześladował mnie od poniedziałku. Postanowiłem spróbować czegoś innego, czegoś, co da mi jeszcze większą dawkę emocji. Trafiłem na grę z progresywnym jackpotem, gdzie główna wygrana rosła z każdą sekundą, a liczby wyświetlane na górze ekranu przyprawiały o zawrót głowy. Nie liczyłem na jackpot, oczywiście, że nie. Byłem realistą. Ale sama myśl, że mógłbym go zdobyć, sprawiała, że serce biło szybciej. Postawiłem pięć złotych i obserwowałem, jak bębny wirują z tą charakterystyczną płynnością, która sprawia, że nie możesz oderwać od nich wzroku. Nic nie wygrałem w tym obrocie, ale w następnym trafiłem na kombinację, która uruchomiła rundę bonusową. Na ekranie pojawiła się plansza z dziesięcioma skrzyniami skarbów, a ja miałem wybrać trzy z nich. Każda skrzynia kryła inną nagrodę – mnożnik, dodatkowe spiny, albo pustkę. Wybrałem pierwszą skrzynię. Mnożnik razy trzy. Drugą. Piętnaście darmowych spinów. Trzecią. Dodatkowy mnożnik razy dwa. Moje palce drżały, kiedy naciskałem kolejne przyciski, a całkowita wygrana z rundy bonusowej rosła w oczach. Kiedy wszystko się zsumowało, na moim koncie pojawiło się dwieście osiemdziesiąt złotych. Dwadzieścia osiem dych z czterdziestozłotowego wkładu. Siedziałem na kanapie, wpatrując się w ten ekran, i nie mogłem uwierzyć, że to się dzieje naprawdę.
To było jak symboliczne uderzenie w twarz całego pecha, który prześladował mnie od poniedziałku. Jakbym w końcu odzyskał kontrolę nad swoim życiem, nad swoim szczęściem, nad swoim humorem. Roześmiałem się głośno, tak szczerze i serdecznie, że aż zabolały mnie mięśnie brzucha. Wstałem, poszedłem do kuchni, otworzyłem kolejne piwo i wróciłem na kanapę z nową energią. Deszcz za oknem przestał być symbolem przygnębienia, a stał się przyjemnym tłem dźwiękowym, które tylko potęgowało wrażenie, że jestem bezpieczny, ciepły i szczęśliwy w swoim małym azylu. Pomyślałem o poniedziałkowej migrenie, o zimnym prysznicu, o spalonym makaronie, o korkach, o kliencie, który anulował projekt, i o premii, która utknęła w księgowości. Wszystko to wydawało się teraz odległe i nieistotne, jak wspomnienie snu, który próbujesz sobie przypomnieć, ale wymyka się z pamięci. Zostało tylko tu i teraz, ja i mój telefon, i ta niesamowita satysfakcja, że coś w końcu poszło po mojej myśli.
Zagrałem jeszcze kilka rund w blackjacka, głównie z ciekawości, bo nigdy wcześniej nie grałem w karty w wersji cyfrowej. Krupierka była na żywo, prawdziwa osoba, która uśmiechała się do kamery i komentowała każdy ruch w przyjemny, profesjonalny sposób. Postawiłem dwadzieścia złotych, dostałem króla i damę. Dwadzieścia punktów. Prawie idealna ręka. Dealerka miała dziewiętnaście. Wygrałem. Podwoiłem stawkę, postawiłem czterdzieści złotych i znowu wygrałem, tym razem mając siedemnaście punktów przeciwko piętnastu krupierki. Moje saldo przekroczyło czterysta złotych, a ja czułem się jak król świata. To było niesamowite, jak wiele może zmienić kilka godzin spędzonych w dobrym miejscu, w dobrym towarzystwie, nawet jeśli to towarzystwo jest wirtualne. Nie czułem się samotny, chociaż byłem sam w mieszkaniu. Czułem się częścią czegoś większego, społeczności ludzi, którzy tak jak ja szukali odrobiny rozrywki i wytchnienia od codziennych problemów.
Kiedy wieczorem internet w końcu wrócił, a ja mogłem sprawdzić maile i zobaczyć, co słychać na świecie, zrobiłem to bez cienia irytacji. Nawet wiadomość od szefa z tematem „Pilne – jutro rano” nie zepsuła mi humoru. Odpisałem spokojnie, że wszystko będzie gotowe, i wróciłem do swojej gry. Ostatecznie zakończyłem ten wieczór z saldem czterysta pięćdziesiąt złotych i poczuciem absolutnego triumfu. Wypłaciłem trzysta złotych, resztę zostawiając na koncie jako fundusz na przyszłe, równie parszywe dni, które z pewnością kiedyś nadejdą. Położyłem się spać przed północą, po raz pierwszy od poniedziałku zasypiając z uśmiechem na twarzy. Śniły mi się rzymskie legiony i złote monety spadające z nieba jak deszcz. Obudziłem się w czwartek rano i pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było sprawdzenie salda na koncie bankowym. Pieniądze już tam były, bezpieczne i prawdziwe.
Ten tydzień, który zaczął się jak najgorszy koszmar, zakończył się zupełnie inaczej, niż mógłbym przypuszczać. Nie stałem się nagle milionerem, nie rzuciłem pracy, nie kupiłem sportowego samochodu. Ale odzyskałem coś znacznie cenniejszego – dobry humor i wiarę, że pech nie trwa wiecznie. Czasem wystarczy jeden wieczór, jedna dobra decyzja, jedno kliknięcie, żeby wszystko się odwróciło. Mój nowy rower już stoi w piwnicy, kupiony za część wygranych pieniędzy, a stary garnek, ten ze spalonym makaronem, wyrzuciłem i zastąpiłem nowym. Sąsiad przeprosił za kłótnię o parking, a szef niespodziewanie przyznał mi dodatkowy dzień wolny za dobrze wykonany projekt. Nie wiem, czy to magia tamtego wieczoru, czy po prostu zbieg okoliczności, ale od tamtej pory moje życie nabrało nowego, pozytywnego rozpędu. A ja za każdym razem, kiedy ktoś pyta mnie, jak radzę sobie ze stresem, odpowiadam tylko częściowo szczerze, bo zostawiam sobie tę małą tajemnicę, która pomogła mi przetrwać najgorszy tydzień od lat. W końcu każdy ma swój sposób na pecha, a mój polega na tym, że vavada potrafi odwrócić złą passę w jeden wieczór, nawet jeśli wszystko inne zawodzi. I wiecie co? Czasem naprawdę warto dać szansę czemuś nowemu, nawet jeśli wydaje się to tylko desperackim pomysłem na zabicie czasu w deszczowy wieczór. Nigdy nie wiadomo, kiedy los postanowi się do ciebie uśmiechnąć i wynagrodzić wszystkie krzywdy, które zafundował ci wcześniej.