61

Re: Laimingiausia - katalikiška santuoka!

Vytautas, 21 wrote:

Dievui katalikai aukoja savo noru, tam, kad ji pagerbtu

Kurgi ne. Kataliku vaikai yra nuo mazens ibauginti pragaru, jei nesimels, ir nesilaikys visu isakymu. Taigi tai tikrai nera pasirinkimas, ir savanoriskumo ten nulis.

62

Dora, 19 wrote:
Vytautas, 21 wrote:

Dievui katalikai aukoja savo noru, tam, kad ji pagerbtu

Kurgi ne. Kataliku vaikai yra nuo mazens ibauginti pragaru, jei nesimels, ir nesilaikys visu isakymu. Taigi tai tikrai nera pasirinkimas, ir savanoriskumo ten nulis.

vel ziuri tik i bloga puse, tai negi palikt vaikus neaukletus, zinot pora potereliu dar 10 Dievo isakymu manau nera blogai... uzvakar vaziuodamas troleibuse maciau tipiskus prastai aukletus vaikus, kurie kogero nuo mazens dare tai ka nori (apie 13metu kazkur, tokiems jauciu jau nebeisaiskinsi kokia prasme melstis, kaip ir jums, nors man irgi buvo dzin iki kol nesusimasciau ka per gyvenima nuveikiau ir ka galeciau nuveikti) kurie garsaiai snekejo apie esamas pagirias, kas anras zodis buvo "chujarinti":), kas is tokiu isauks? ne koks vaizdelis... manau vaikams butina iskiepyti dorybiu pagrindus, nebutinai jau ir katalikiska, nors butu grazu, beja betkoks auklejimas per prievarta yra prastas manau ir tas pats katalikiskas.

63

Vytautai, auklejimas nieko bendro neturi su religija. Doras zmogus ir be poteriu isaugs jei tevai ne kokie alkoholikai ir savo vaikais moka rupintis. O religija turetu buti suaugusio zmogaus pasirinkimas. Deja dazniausiai tai yra zmonems brukama nuo vaikystes, be jokios pasirinkimo laisves.

64

ka jau ir besisgincysiu su jumis:D, bet nematau vaikui daromos zalos(veikiau tik pliusa, nes mokomas vaikas nuolankumo, kitu dorybiu, bendrauti su Dievu...) o tau atrodo, kad tik gimes vaikas jau turi rinktis pats kuom tiket kuom netiket kai pasaulis yra toks ziaurus ir yra brukama tik menkaverciai dalykai, norima sukurt zmogu kuris tiktai dirbtu(jei pasiseks) ir valgytu, zodziu nestu kazkam tik materialu pelna, tuo tarpu dvasines vertybes isviso pamirstos.  beja ar zinai, kad tikrai religingu kataliku Lietuvoje dabar yra tiktai 3 vargani procenteliai, o tu juos nori isviso pasalint nuo zemes pavirsiaus, nes tariamai jie jokios naudos neatnesa, gal ir materialiai pelno ir neduoda, bet tikri katalikai spinduliuoja meile ir visa kita gera, nereikia ziuret i davatkas kurios apsneket moka ir tik kaip baznycioj atsiklaupt. pati baznycia nereikalauja prisijungt ir itiket, o tiktai kviecia, bet, kad zmones isgirstu ta kvietima turi but arba nuo mazens mokomi amzinuju tiesu ir tada galetu atsirinkt kas gerai, o kas ne, arba suauge spet pastebet pasaulio tustybe ir beprasmybe, o tada ieskot iseities ne alkoholyje ar norkotikuose, o atrast mylinti ir visuomet remianti Dieva, kuris yra tik vienas, galit jei kam nepatinka ji vadint aukstesniaja jega...

65

viska as cia perskaiciau, Auste, respect.

mano amzinatilsi mociute sulauze sluota tevui per kupra, uz tai, kad neismoko kazkokios maldos ar kazko panasaus. nuo to laiko, tevas paauglys nustojo vaiksciot i baznycia, ir isivaizduoju kodel. kaip gali buti dievas, kuris taip baudzia uz kazkoki menknieki. bet del to tevas netapo kazkokiu blogu zmogum, anaiptol, jis man yra geriausias pavyzdys ir autoritetas gyvenime. tai tik viena is milijono priezasciu, kodel ne dievas viska lemia gyvenime, o pats zmogus. kaip ir zmogus musa savo vaika su sluota, o ne dievas. dievas nieko negali padaryt, jei zmogus aklas ir aklai paklusta baznyciai, paklusta kitam zmogui, paklusta kito zmogaus rasytai knygai.. kuriai paklusti ir tu Vytautai. dievas nieko nerase, zoles apsiruke "apastalai" rase ta knyga..

66

as ir viska cia perskaiciau:) respect to vytautas:) and no respect to dora and auste:) kazkur skaiciau, kad dievo egzistavimas akivaizdus ir absoliuciai ignoringi bei akli zmones nesugeba to izvelgti-itiketi:) beje kazkokdel lino bei vytauto pamastymai, bei pats minciu destymas daug aukstesnio lygio...:) pradedu susidaryti savotishka nuomone...;)

67

taip biblija parase zmones, ir ne biblija Baznycią sukūrė, o Baznycia bibliją, bet Dievas visada vede Baznycią, ir visi sektantai del kazkokiu tai nepilnavertiskumo jausmo koregavo biblija savaip, todel ju mokymas yra iskreiptas. Jezus yra pasakes:"jus pažinsite juos iš vaisių", tai taip, kad tas medis kuris dabar vadinams demokratija irgi nera tobulas (nes dominuoja iskreipta savivale. dar daug reiks musu demokratijai tobulet) tai matome is vaisiu, Hitleris ir Stalinas buvo butent isrinkti tautos, stai jums ir vaisiai... o save vadinantys krikscionys taipat nevisi yra teisingai gyvenantys, nes kai kurie is ju meluoja sakydami, kad neturi nuodemiu ar butent ju, kai kuriais isitikinimais, remiantis viena biblijos vieta, yra teisybe(biblija reikia suvokt sferiskai ir prasyt Dievo isminties ja suprast teisngai, nesvarbu kiek tu ja kartu perskaitei, nuo to nepriklauso tavo teisumas, teisumas priklauso nuo darbu vaisiu)

68

Jėzus yra pasakęs: "Kiekvienas, kurį Tėvas patraukia ateina pas mane ir ateinančio aš neatstumsiu" Kad įtikėti ir suvokti teisumą, teisingumą ir Tiesą reikia antgamtinės Šventosios Dvasios malonės. Štai kodėl yra tokių: "Jūs akimis žiūrėsite ir nematysite, ausimis klausysite, bet negirdėsite, pas Mane neateisite, kad jūsų neatversčiau". Jėzus visada meta iššūkį: ar išsižadėsi savęs ir seksi manimi, ar klaidžiosi pasaulyje, vergausi nuodėmei bei piktavalių įtakos suvedžiojimui. Kas myli Tiesą eina į šviesą, kad matytų, jog jų darbai atlikti Dieve.
Apreiškimas yra duotas per Šv. Raštą, Tradiciją ir Katalikų Bažnyčios mokymą. Jėzus įkūrė Bažnyčią ir pavedė jai pareigą saugoti ir ginti teisingą tikėjimą ir moralę per visas kartas iki pasaulio pabaigos. "Būkite drąsūs, nes Aš nugalėjau pasaulį ir šio pasaulio kunigaikštis - piktosios dvasios įsikūnijimas - jau yra pasmerktas.
Kas suvokia Bažnyčios mokslą, tas tikrai prisideda prie gerųjų išeičių ir tobulinimo. Tradicinė katalikiška šeima yra tikrosios Laimės garantas, nes atitinka žmogaus prigimtį ir siekia amžinąjį įstatymą, kuris amžinybėje yra realus Išganymo kelias. Branginkime visi geros valios žmonės tai, kas yra gera...

69

Vytautas, 21 wrote:

Dievui katalikai aukoja savo noru, tam, kad ji pagerbtu(jei nepagerbtu tai greitai Dievas kaip kurejas ju akyse sumenketu manau)

Nu va, ir lenda yla is maiso, tai ka katalikai tokie bedvasiai ir siaip nesugebantys nieko gerbti, kad be auku nesugebetu suvokti Dievo didybes? Be maldu nesuprastu koks jis galingas, kiek gero jiems padare ir t.t.?.. oi pasimovei tu cia ant savo paties kabliuko=) kaip ir sakiau logiskai mastant, Dievui negali reikti kad jo kuriniai ji garbintu, nes tai butu per daug tuscia ir pasiputeliska – visiskai priesinga Dievo savokai. Is to ka pasakei aisku, kad pasirodo cia patys katalikai yra tokie dundukai (atsiprasau, nenoriu nieko izeisti, tiesiog nerandu geresnio zodzio apibudinimui=)), kad jei jiems nebutu i galva igrusta, kad Dieva reikia gerbti, jie patys savo protu nesuvoktu jo didybes, tavo zodziais jis „ju akyse sumenketu“. Ex, vargsai katalikai.. ir kodel gi ju protiniai gabumai nepakankamai issivyste?... (p.s. tik nepykit, katalikybes salininkai, cia tik ironija=))

Vytautas, 21 wrote:

...neisvnegiam nuodemiu todel ir yra atgailos sakramentas, nors gali megint ir tiesiogiai atsiprasyt nukentejusiojo ir Dievo(bet kas tai daro siais laikasi?)

Na taip, katalikai padaro ka nors bloga kitam zmogui, tai vietoj to, kad to zmogaus atsiprasytu eina melstis, ispazinti nuodemiu kunigui  ir atgailauti. Saunu, geriau turbut ir nesugalvosi.

Vytautas, 21 wrote:

juaciu nuodemes,(10 Dievo isakymu pazeidinejimas) tau irgi atrodo istrauktos is pasaku skyrelio

Oi Vytautai Vytautai.. 10 Dievo isakymu yra paprasciausi gero, teisingo zmogaus gyvenimo principai, o ne kataliku Dievo „taisykles“, galiojancios tik katalikams.  Nuodemes irgi nepriklauso nuo to ar tu katalikas, ar ne, tiesiog vadini jas kitaip, bet esme lieka ta pati. Galvoji jei jau zmogus ne katalikas, tai i jusu vadinamus 10 Dievo isakymu jam nusispjaut? Manai jis tada puls zudyti, meluoti, isdavineti.. nejuokink.

Vytautas, 21 wrote:

beja zmogus yra sukurtas pagal Dievo paveiksla, visatoje nera tobuliasniu gyvybes formu uz zmogu

Na taip, turbut pats apskraidei visus Visatos kampelius ir vaje vaje, katalikiskas mokslas buvo teisus, neradai nei vienos tobulesnes gyvybes formos VISOJ VISATOJ=) mm, paskolink man savo erdvelaivi, as irgi noreciau tuo isitikinti=)

Vytautas, 21 wrote:

tai negi palikt vaikus neaukletus, uzvakar vaziuodamas troleibuse maciau tipiskus prastai aukletus vaikus, kurie kogero nuo mazens dare tai ka nori (apie 13metu kazkur, tokiems jauciu jau nebeisaiskinsi kokia prasme melstis)

Pilnai sutinku su Dora, auklejimas ir religija yra VISISKAI skirtingi dalykai. Gerai, kad bent sutinki jog per prievarta grudamas auklejimas, net jei jis katalikiskas nera gerai. Bet.. mokeisi mokykloj? Negi sakysi kad vaikai turi laisva pasirinkima? Pradinese klasese net nera tokio dalyko kaip etika, visiem tvarkingai i galva grudamos katalikiskos tiesos..

Vytautas, 21 wrote:

nematau vaikui daromos zalos(veikiau tik pliusa, nes mokomas vaikas nuolankumo, kitu dorybiu, bendrauti su Dievu...) o tau atrodo, kad tik gimes vaikas jau turi rinktis pats kuom tiket kuom netiket kai pasaulis yra toks ziaurus ir yra brukama tik menkaverciai dalykai, norima sukurt zmogu kuris tiktai dirbtu(jei pasiseks) ir valgytu, zodziu nestu kazkam tik materialu pelna, tuo tarpu dvasines vertybes isviso pamirstos.

Kaip jau minejau, ir kaip Dora ir Aleksandras (p.s. aciu Aleksandrui uz palaikyma;)) sake, nebutina vaikui i galva grust katalikybe, kad ji isaugintum doru, geru zmogum, ar kad ugdytum ne tik jo kuna, bet ir dvasia. Jei manai kad vien tik religija ugdo zmogaus dvasia ir skatina ji buti geru zmogum, tai proto turi maziau nei maniau..

Vytautas, 21 wrote:

beja ar zinai, kad tikrai religingu kataliku Lietuvoje dabar yra tiktai 3 vargani procenteliai, o tu juos nori isviso pasalint nuo zemes pavirsiaus, nes tariamai jie jokios naudos neatnesa, gal ir materialiai pelno ir neduoda, bet tikri katalikai spinduliuoja meile ir visa kita gera, nereikia ziuret i davatkas kurios apsneket moka ir tik kaip baznycioj atsiklaupt (…)kad zmones isgirstu ta kvietima turi but arba nuo mazens mokomi amzinuju tiesu ir tada galetu atsirinkt kas gerai, o kas ne

Ka tu vadini “tikrai religingais katalikais”?.. tavo minetos davatkos, manau, save laiko tokiomis. Ir turbut dar daug religingesnemis negu tu.
Mano manymu tie tavo “3 procenteliai” yra katalikai fanatikai, kurie nieko daugiau be religijos nemato.. ir velgi pasikartosiu, amzinasias tiesas, ir „kas gerai, o kas ne“ toli grazu ne vien religijoj gali atrasti.

Vytautas, 21 wrote:

Dievas visada vede Baznycią

Dievas ir kryziaus karus vede?.. ir „eretiku“ kankinimus ir deginimus ant lauzo?.. ir pagoniu zudynes skleidziant krikscionybe, a?.. jeigu sakai, kad Dievas visada vede Baznycia (o Baznycia iniciavo visas mano paminetas skerdynes), tai gal tikrai kataliku suvokimu, kaip Aleksandras anksciau minejo, Dievas „megsta“ krauja ir zudynes?=) o dar Kristaus „kuno“ ir „kraujo“ vartojimas per misias vietoj „maisto“ irgi duoda kazkoki iskreipta kanibaliska suvokima. Idomus idomus tas jusu tikejimas=) ir po viso to vis tiek Dievas yra geras nors jis „visada vede Baznycia“ (t.y. pritare VISIEMS jos veiksmams). Taip kaip cia yra, m?..

Vytautas, 21 wrote:

Hitleris ir Stalinas buvo butent isrinkti tautos, stai jums ir vaisiai...

Mano auksciau minetos zmoniu skerdynes buvo Baznycios sumanymas, stai tau ir krikscionybes vaisiai..=)
p.s. beje apie zmonijos pratesima=) pradzios knygoj rasoma apie Kaina ir Abeli, o paskui staiga nei is sio nei is to „Kainas pažino savo žmoną, ji pradėjo ir pagimdė Enochą”. Tai ta jo zmona, ka, is dangaus nukrito? Gi Dievas tik du zmones sukure, ar as kazko nezinau ir jis paskui dar visiem vis po zmona sukurdavo (nes paskui apie Adoma vel tas pats: „pazino savo zmona“), m?... siaip neturiu normalios biblijos, tai tenka naudotis tavo duota nuoroda, o is jos tik tiek informacijos gavau.
p.p.s. apie Lina isvis zodziu truksta. Vytautui pagarba uz tai, kad bando argumentuoti savo mintis, o Linas, panasu, tiek paskendes katalikybej kad jo smegenu veikla susilpninta iki tokio lygio, kad net nesugeba perskaityti, suvokti to, ka kiti raso, ir atsakyti argumentuotais pasisakymais, o ne nesusijusiom istraukom is Sv Rasto. Diskusija su juo gaunasi mazdaug tokia:
-Katalikiska santuoka vienintelis kelias i laime...
-Kodel? Zmogus nebutinai turi buti katalikas, kad galetu myleti ir buti laimingas.
-Bet meile visai nesusijusi su religija.. (ir t.t.)
Ir taip be galo be krasto, o atsakymas visalaik tas pats. Kaip su siena diskutuoti. Ir jeigu tau, Alfredai, toks minciu destymas kaip Lino atrodo auksto lygio, tai gaila man taves.

70

Šaunuolė, Auste!!! wink

Žinot ką aš manau? Laimingiausia santuoka yra ta, kurioje abu žmonės besąlygiškai vienas kitą myli ir palaiko. Ir visiškai nesvarbu, ar jie katalikai, ar musulmonai, ar islamistai, ar budistai, ar krišnaistai, ar "bedieviai".

71

Karolina, 20 wrote:

Šaunuolė, Auste!!! wink

Žinot ką aš manau? Laimingiausia santuoka yra ta, kurioje abu žmonės besąlygiškai vienas kitą myli ir palaiko. Ir visiškai nesvarbu, ar jie katalikai, ar musulmonai, ar islamistai, ar budistai, ar krišnaistai, ar "bedieviai".

aciu;) o apie santuoka mano nuomone lygiai tokia pati. tik as dar pabrezciau zodi ABU. nes tai svarbiausia, abu turi jausti ta pati ir tiek pat=)

72

na paskutinis Lino postas tikrai buvo labai stiprus, pagarba jam uz tikrai gilia izvalga ir meginima jus atverst, gal kas skaito ir supranta, kad butent jo mintys yra teisingos ir jose nera jokios prazuties...  o tu Auste net neisigilinus i Krikscionybes filosofija imi ja smerkt del tu kurie yra netobuli, baznycios durys visu pirma ir yra atviros nusidejeliams,(gal tu juos ir tematai ir nepastebi Baznycios privalumu) kad galetu atsiverst ir slovint kureja... beja ten kur galima suprast dviprasmiskai niekad nepraleidi progos ir imi ta klaidinga prasme perteikt savais, dar labiau iskraipancia esme, zodziais. atsiprasau jei yzeidziau, bet butent taip ir yra... kad zmogus yra tobuliausias visatoje kurinys skaiciau Vladimiro Megre kygose apie Anastasija, ten buvo daug teiginiu apie zmogaus tobuluma, tik zmogus stipriai pazeistas nuodemes... paskaityk jo tas knygutes, jei bus proga, tau turetu patikt manau, nes ten religiju nekisa visiskai... 

73

Linas, 37 wrote:

Jėzus yra pasakęs: "Kiekvienas, kurį Tėvas patraukia ateina pas mane ir ateinančio aš neatstumsiu"

Kad įtikėti ir suvokti teisumą, teisingumą ir Tiesą reikia antgamtinės Šventosios Dvasios malonės.

Štai kodėl yra tokių: "Jūs akimis žiūrėsite ir nematysite, ausimis klausysite, bet negirdėsite, pas Mane neateisite, kad jūsų neatversčiau".

Jėzus visada meta iššūkį: ar išsižadėsi savęs ir seksi manimi, ar klaidžiosi pasaulyje, vergausi nuodėmei bei piktavalių įtakos suvedžiojimui. Kas myli Tiesą eina į šviesą, kad matytų, jog jų darbai atlikti Dieve.

Apreiškimas yra duotas per Šv. Raštą, Tradiciją ir Katalikų Bažnyčios mokymą. Jėzus įkūrė Bažnyčią ir pavedė jai pareigą saugoti ir ginti teisingą tikėjimą ir moralę per visas kartas iki pasaulio pabaigos.

"Būkite drąsūs, nes Aš nugalėjau pasaulį ir šio pasaulio kunigaikštis - piktosios dvasios įsikūnijimas - jau yra pasmerktas.

Kas suvokia Bažnyčios mokslą, tas tikrai prisideda prie gerųjų išeičių ir tobulinimo. Tradicinė katalikiška šeima yra tikrosios Laimės garantas, nes atitinka žmogaus prigimtį ir siekia amžinąjį įstatymą, kuris amžinybėje yra realus Išganymo kelias. Branginkime visi geros valios žmonės tai, kas yra gera...

Anot Vytauto tai labai izvalgus ir stiprus postas, nes jo mintys teisingos ir neturi prazuties.

tai zinoma, kur cia bus neteisingu minciu, jei cia citatu rinkinys, nera prie ko prikibt, nes nera ne vieno Lino zodzio. Vytautui respectas, kad dar nera toks sugadintas ir tiek atmintinai citatu iskales, kad galetu sneketi kaip politikas nieko nepasakydamas.

bet kaip matai, Vytautai, jei bandai paaiskinti religija protu, gaunasi tai, ka Auste tau parode, visi argumentai pries religija. Todel jei nori ir toliau teigti savo tiesas, mokykis sneket kaip Linas, jami ir cituoji viska is eiles, biski paderini, ir cituoji cituoji, tada nieks negales prikibt. tik.. na pats supranti..

74

manau nesvarbu tai citatos ar ne, mane irgi buvo kazkada apkaltine vien citatu destymu, nor tai buvo tik mano pacio mintys ir isvados rementis jau zinomais dalykais, jei remsimes tik savo galva tai toli niekur neprifilosofuosim, greit atsiras spragu teiginiuse, savuose taip pat pastebiu, kad kai kur spragu yra... tai vat nesvarbu tai citatos ar ne, bet teisingai parasyta...

75

Kiekvienas reiškinys, dalykas, vertybė turi savo kilmę, priežastį, išliekamąjį palaikymą. Kas ir kur yra pažangių kultūrų  lopšys? Kas pasaulyje labiausiai rūpinasi žmogaus orumu, asmens gėriu, sielos išganymu (išlaisvinimu iš vidinio ir išorinio blogio – nuodėmių)? Kur ir kas yra Gėrio šaltinis ir palaikytojas? Ką reiškia dorovė-moralė? Kaip įmanoma tapti dorą branginančiu ir net aukščiau tapti šventu? Ką daryti, kad civilizacija neišsigimtų ir nesusinaikintų? Kas yra amžinoji Laimė – amžinasis gyvenimas?...

Auste, mergužėle, ar nebijai „prisiskaldyti malkų“? Ar tu žemini mane norėdama pažeminti krikščionybę ir Bažnyčią? Jei tik tokiomis žiniomis remsies ir „tobulėsi“ laisvamanių-bedievių gretose - kaip pakenkti Gėrio Šaltiniui. Tada visiškai nenustebčiau tavo nusiritinančia ateitimi jei krypsi link tokių personų, kaip ponios Aušrinės Pavilionienės, Nidos Vasiliauskaitės. O jomis susižavėti turi daugiau pagrindo nei Aleksandru, Dora ir kt. krikščionybės priešininkais. Jau dabar tavo puoliamieji ir žeminantieji „argumentai“ kandūs ir melagingi. Neturi išprusimo ir vadovaujiesi vienpusėmis istorijomis. Dėl betikslio ir primityvaus mąstymo aš nesivėliau į trumparegiškus išvedžiojimus. Dabar solidarizuojiesi su bedievių minia. O kas lauks tavęs toliau po kokių 50 metų?

76

Linai, atsiprasau, jei taip isizeidei, visai nenorejau taves zeminti, tiesiog kaip Aleksandras gerai pastebejo, tavo postai yra tiesiog citatu rinkiniai, o citatos nera  geras argumentas jei nemoki ju pateikti laiku, vietoj ir su tinkamu apibudinimu.
Taip, as neisprusus, bet dar turiu visa gyvenima pries akis tobuleti, dometis. Mano pasauleziura dar ne taip ir seniai susiformavo ir vis po truputeli kinta, gludinasi. Zinai, as net ir nebandyciau lygintis isprusimu su tavimi, vien del amziaus skirtumo, del gyvenimiskos patirties, kurios manau uz mane daug daugiau turi. Tik apmaudu kad esi nugyvenes jau nemaza dali savo gyvenimo, o esi toks aklas ir uzdaras pazinimui, isivaizduodamas, jog zinai viska, ko tau gyvenime reikia ir manydamas jog nera kitu teisingu dalyku, priesingu tavo isitikinimams. Itariu del mano arsumo susidarei klaidinga nuomone, kad as iskart smerkiu, zeminu. Ne. As gana tolerantiska skirtingiem nei mano isitikinimam, tik tiesiog mano toks budas, jei man inirtingai pradeda grusti savo nuomone, kuri man ne prie sirdies, as tada arsiai puolu su kontraargumentais. Gal ir per daug megstu gincytis, bet tai irgi budas praplatinti akirati, pamatyti kad kai kurie mano isitikinimai gal nera visapusiskai teisingi, isgirsti kitu nuomoniu. Puolu tavo grudamus man isitikinimus (kurie tobuli tau, bet man netinka), ne tave, todel nepriimk labai asmeniskai.
Beje, kurie mano argumentai yra melagingi? Prasau nurodyk tikslius sakinius, nes noriu zinoti, jei esu neteisi. Ir prasau nevadink manes bedieve ir laisvamane. Aisku, mane sudetinga izeisti, tuo labiau cia, o ne realybeje, tai beveik neimanoma, bet vis tiek butu malonu jei pagarbiau bendrautumem.
Zinai, kazkur giliai giliai krikscionybej po visom taisyklem, po Baznycia, po maldom ir viskuo kitkuo slypi tikra Dievo esme, kuri manau yra tolygi mano „tikejimui“. Tik, deja, zmones tiek visokiu nesamoniu prikure religijai ir tiek demesio jom skiria, kad norint iki tos esmes prisikasti reikia tieeeek meslo nugrebti (atsiprasau jei vel isizeidei, kad kazkaip ne taip issireiskiau), jog daugelis „krikscioniu“ taip ir kapstosi tam mesle, kazkur tarp pavirsiaus ir esmes, taip ir nepasieke to, kas svarbiausia. Va tas man religijoj ir nepatinka, kad visas demesys skiriamas taisyklem, apeigom, viskas isorei, remams, ir visai uzmirstamas pats paveikslas, vidus, kuris turetu buti vienintelis svarbus dalykas, be visu „pagrazinimu“ ir „patobulinimu“.
Beje, Linai, kam Dievui reikia kad mes ji garbintumem ir slovintumem? (Vytautas sake, kad kitaip kataliku akyse Dievas sumenketu, vadinasi garbinimas ir slovinimas reikalingas tik zmonems, nes jie per daug primityvus kad suvoktu Dieva jei jo negarbintu?...) Tik prasau nuosirdziai atsakyk, ka manai, savo mintim ir zodziais, o ne citatom, nes man tikrai idomu kodel jum tai atrodo butina.
p.s. po 50 metu, gal siek tiek veliau, jei man lb lb pasiseks, turesiu maza namuka kur nors kalnuose ir gyvensiu su saviskiu ramybej ir vienybej su Gamta.
p.p.s. Vytautai, Anastasija man itariu tikrai butu idomi, tik kol kas neturiu galimybiu jos nei pasiskolinti, nei nusipirkti. Mama kazkada tikrai skaite, bet kazkodel itariu, kad rusiskai, o as rusiskai gal tik kelis zodzius moku=) daug dar knygu manes laukia..=) tik vienas bet: as galiu isimyleti knyga, pritarti visom joje isreikstom mintim, bet visada egzistuoja bent mazyte galimybe, kad tos mintys nera teisingos. Visgi zmogus ta knyga parase, o zmones klysta.

77

nu va Auste, sitas tavo postas ir man patiko, tik del to garbinimo gal as norejau perteikt kitap, Dievas nori, kad su juo paprasciausiai bendrautumem, tik ne pavirsutiniskai ar burbant po nosim zodzius kuriu net patys nesuprantam ir tikrai sutinku, kad reiketu nugrebt ta mesla kuris yra zmoniu sirdyse, daug zmogui kisama tai kas nera tiesa, tikriasiai zmogus visa gyvenima blaskosi ieskodamas tiesos ne ten kur reikia, o Dieva saukiasi pas save per kurinija, tuo tarpu zmogus nenulipa nuo didybes altoriaus ir toliau ardo, tersia... beja as irgi noreciau gyvent vienybej su gamta.:D

78

Auste, pamaniau, kad esi cinikė ir dialogui nepajėgi. Džiaugiuosi, kad yra kitaip. Būsiu nuoširdus. Kad nešvaistyčiau jėgų ir laiko kiekybei ir melui turiu aiškią vertybių hierarchiją. Suprantu, kad gyvenimiška patirtis ir vertybės įžvalgos kinta pagal amžių. Tačiau kažkadaise, būtent jūsų amžiuje padariau didelį kokybinį šuolį. Susižavėjau po atsivertimo tokiomis vertybėmis kaip: Dievas, Meilė, Tiesa, Išmintis, Gėris, Grožis, Gailestingumas, Amžinybė, Šventumas, Kilnumas kt. Visa kas priklauso Dievui ir yra Jam artima – Jo valia yra man kaip aksiomos, todėl labai visuomet pagarbiai klausausi ir skaitau Jo žodį. Esu giliai tikintis ir mėginu visuomet rasti būdą ir turinį žvelgti taip, kaip norėtų, kaip patiktų Dievui. Kad esu pažemintas ar paniekintas nepergyvenu, nes esu nuodėmingas ir vertas. Bet jei patiriu, kad netobulas kūrinys žemina, niekina ir neigia savo Kūrėją, tada užverda kraujas kovai. Mes esame labai neteisūs jei nepadėkojame Visagaliui už viską gera ką patiriame, turime ir gauname. Kasdienė malda, Šv. Mišios yra dvasinis maistas, kad išliktume Dievo artumoje. Teisus kūrinys randa laiko apmąstymams ir gėrėjimuisi Dievo tobulumu. Studijavau filosofiją teologiją, patyriau dvasinę formaciją ir todėl mano tikėjimas dar sutvirtėjo, viltis būti išvaduotu iš blogio dar didesnė, o dvasingoji-altruistiška-pasiaukojanti Meilė yra aukščiausia norma – ji amžina. Jei labai gero padarau artimam žmogui, žinau, kad toks pasirinkimas yra jau ne žmogiškas, bet dieviškas (jei esu maksimalistas). Jėzus mokino mylėti priešus – t.y. tuos kurie už gera atsimoka blogu, kurie būdami kūdikiais spardosi Dievo kaip Motinos rankose ir trypia kojytėmis norėdami įžnybti. Nors esu nepalankus priešininkams, tačiau jūs dar neesate demonai, apsėsti ir pasmerkti. Dar galite per ieškojimus ir stebuklus susitikti su mūsų visų Sutvėrėju, jei tik laisva valia nepasmerksite savęs šėtonui, ką daro satanistai. Tai labiausiai pavojinga, nes tada yra buvimas pikčiausių žmonių priešų įrankiu. Ir atvirkščiai, jei „paduosite bent stiklinę vandens Jėzaus mokiniui, neprarasite savo užmokesčio“.
Dabar dėl garbinimo ir šlovinimo. Kaip galime atsilyginti Dievui už tėvus, saulę, gėles, be mūsų pastangų kraują varinėjančią širdį....? Mes juk negalime tiesiogiai pasiekti Dievą, kad atsilyginti tuo pačiu. Teisingumas to reikalauja. Bet mes galime savo „širdies“ gelmėje pamerkti gėlių puokštę ant savo altoriaus, galime pasakyti didelį AČIŪ, galime per silpnesnįjį brolį ar sesę padaryti gera. Vienoje maldoje per Šv. Mišias yra meldžiamasi: „mūsų gyrius nepadaro Tavęs didesniu, bet mums patiems jis yra išganingas per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų“. Jei mes siekiame būti gerais teisiais ir teisingais, mes vertai galime priklaupti ir pagarbinti Kūrėją, pabrėžti Jo didybę ir neprilygstamą didingumą.

79

...ir vis dėlto katalikai turi vieną milžinišką pranašumą prieš netikinčiuosius... dėl klausimo apie gyvenimo prasmę jiems galvą skauda mažiausiai.

80

Matai, Linai, pagal mano suvokima Dievui nereikia nei maldu, nei ispanzinciu, nei garbinimo. Gi mes jam tas pat kaip motinai vaikai. Ko mama nori is savo vaiko?.. kad uzaugtu geras, doras, kad myletu artimus ir pasauli, kad butu laimingas. Ar nori kad ja garbintu, melstusi jai?.. Ne. O Tuo labiau Dievas yra visur, kiekvienam gyvam sutverime, kiekvienam zmoguje. Tai jis ir be musu maldu zino ka galvojam, jaucia ka mes jauciam, mato kaip elgiames, kaip bendraujam. Jeigu gyveni dorai, graziai, su meile ir dziaugsmu, ir daliniesi tuo su pasauliu (o kadangi Dievas slypi visame kame, vadinasi tuo daliniesi ir su juo) ko dar gali reiketi?..
Dar vienas dalykas man atgrasus yra katalikybej: tas nuolatinis teigimas, kad visi zmones nusidejeliai, kad visi nesam nuodemes zenkla (del pirmyksciu Adomo ir Ievos). Kas cia per teiginys?.. Kaip Dievas galetu noreti, kad jo vaikai nuo pat gimimo jaustusi zeminami, isikaltu i galva kad jie netobuli, negeri, kad del kazkokiu proproproteviu jie nuo pat gimimo yra pazenklinti juoda zyme ir nors jie patys nieko nepadare (ka gali blogo vos gimes kudikis buti padares?..), ta zyme niekada nenusitrins. Zmogus visa gyvenima tures taisyti taisyti taisyti ta proproproproproteviu klaida ir.. kas is to? Net jei jis taptu sventuoju, jo vaikai vis tiek gims pazenklinti juoda zyme, vien del to kad jie zmones. Kodel kokios zirafos negimsta pazenklintos blogio zenklu, m? Arba peles? P.s. nepriimk kaip ironijos, as rimtai. Man idomu, kodel jums, krikscionims atrodo kad Dievas to noretu. Nes as manau kad cia tik zmoniu ismislas ir Dievas su tuo nieko bendra neturi. Smalsus padaras esu ir daug klausimu mano galvoj sukasi..
dar, Linai, sakei zmones netobuli kuriniai. Sukurti pagal Dievo paveiksla, bet vis tiek mum kazkokios detales iki tobulumo truksta?.. Ar jis specialiai mus netobulus sukure?..
o tavo suminetos vertybes.. ex, jau gal trecia karta kartoju, nebutina priklausyt jokiai religijai, kad jas vertintum ir jomis gyvenime vadovautumeisi. Nereikia „atsiversti“ kaip jus sakot, kad galetum gerai ir dorai gyventi, pagal tuos pacius principus (neskaitant keliu, kurie grynai su katalikiskom/kitokiu religiju tradicijom susije), pagal kuriuos jus „dorieji tikintieji“ gyvenat. 
O misios man panasiau ne i dvasini maista, o i dvasines laidotuves (atsiprasau uz issireiskima jeigu ka, bet daugelis ju, bent jau Lietuvoj tikrai tokios). Taize misios yra isimtis. Tik gaila kasdiena ir netgi kas savaite ar menesi jomis nepasidziaugsi. Netgi Ispanijoj ar Portugalijoj paprastos misios nezinia kiek kartu gyvybingesnes ir zmones labiau tikintys atrodo. O toks sedejimas kaip Lietuvoj tai siaubas. Ateina, pasedi, pamurma po nosim kunigui is paskos, „pliusiuka“ uzsideda sau, kad atsedejo, padare ka reikia, ir viskas. Ir tu vadini tai dvasiniu maistu?..
p.s. taip ir nepasakei kas BUTENT mano postuose tavo manymu yra melaginga. Butu vis delto idomu suzinoti, kad galeciau pasitikslinti ir daugiau neapsimeluoti=) tai jeigu jau randi laiko parasyti cia, atrask laiko ir truputi konkreciau nurodyti, ne vien apskritai apsaukt melage.