21

Re: Inteligentai

Bitinas parašė:

niekuo nenoriu tapti, as esu ir man to uztenka

O kas sako "aš esu"? big_smile Ir kokia prasmė kažką sakyti, jei žinai, kad niekas to nesupras? Kokia prasmė sakyti kažką niekam? smile Ar ne geriau tada tiesiog tylėti? big_smile Reikia išreikšti save taip, kad ir kiti suprastų, nes dėl jų tą darai, ne dėl savęs.

22

Aivaras parašė:

''Intelegente'' kalbose kurios kile nuo lotynu kalbos reiskia tiesiog protynga ir nieko daugiau.
Anksciau intelegentais buvo vadinami tiesiog apsisviete, ar issilavine zmones, tik nereikia pamirsti kad tada ne visi net 4 klases baige budavo. Taigi koks profesorius ar mokslu daktaras is miesto palygint su kaimo zmogumi kuris geriausiu atveju tik 4 klases tebaiges be abejo buvo laikomas protyngu. Dar vienas niuansas kad issilavinima galejo igyti tiktai pasiturincios seimos, dvarininkai, bajorai pvz, automatiskai pasiturinciose seimose ir auklejjami jie budavo manieru ir viso kito nuo mazens kai tuo tarpu kaimo vaikai jau nuo mazens budavo priversti ukio darbus dirbti.
Sovietmeciu kai prie valdzios priejo tie patys vargu baige 4 klases, jie apsisvietusius zmones laike kaip nepatikimu elementu kadangi apsisvietes ar protingas zmogus is karto suvoke kad tai ka bolsevikeliai skiedzia yra utopija.... Taigi zodis intelegentas tapo kaip ir keiksmazodziu, ir ta vadinama intelegentija buvo uoliai retinama.
Kas liecia siuos laikus tikrai galiu garantuoti kad ne kekvienas zmogus turintis aukstojo mokslo diploma galetu buti pavadintas intelegentisku arba protyngu. Pasiziureti uztenka kartais kad ir i musu seimunus, kurie kartais tokiu veju prisneka kad protyngas zmogus vargu ar taip pasakytu.... jau nekalbant siaip apie paprastus mirtinguosius su aukstuoju.
Anksciau mes turejome dvarininkus pramoninkus ar kitka ka galima buvo pavadinti aukstuomene ar aristokratija, sovietmeciu ta klase buvo isnaikinta. O siu dienu tas vadinamas elitas tai tera tie patys muzikeliai tik tam tikru tarpu staiga pralobe. Tai yra tie kas Prancuzijoje buvo pavadinti nuvorisais...

Labai teisingai pasakyta!

23

Reikia išreikšti save taip, kad ir kiti suprastų, nes dėl jų tą darai, ne dėl savęs.

Va čia tu ir klysti. Jeigu visi reikštų save vien dėl kitų,tai nebūtų originalumo ir nebūtų įdomu.
Reikia reikšti save taip,kaip tu nori,o čia jau kitų problema,ar jie tave supras, ar ne.
Bet kalbant apie Bitina,tai who knows,gal tas žmogelis tik taip ir moka reikšti save ir kalba tik jam suprantamus vėjus.

24

Mantė parašė:

Reikia išreikšti save taip, kad ir kiti suprastų, nes dėl jų tą darai, ne dėl savęs.

Va čia tu ir klysti. Jeigu visi reikštų save vien dėl kitų,tai nebūtų originalumo ir nebūtų įdomu.
Reikia reikšti save taip,kaip tu nori,o čia jau kitų problema,ar jie tave supras, ar ne.
Bet kalbant apie Bitina,tai who knows,gal tas žmogelis tik taip ir moka reikšti save ir kalba tik jam suprantamus vėjus.

Matai, jis kalba savaip. smile Sunku jį suprasti, bet jo žodžiuose yra gili prasmė... smile

Aivaras minėjo, kad inteligentas yra tiesiog protingas žmogus. Aš dar nuo savęs pridėčiau, kad galbūt jis yra ne tik protingas, bet ir protingai naudojantis savo išmonę.

25

Mantė parašė:

Idomiai tu cia sukalbejai is pradziu sakai kad jei as reiksciau save vien del kitu tai butu neidomu, o paskuj sakai kad gal tik taip save ir moku reiksti tik kalbant, reiskia del kitu. O negali zmogus tiesiog nekalbedamas reiksti save? isreiksdamas savo valia mintimis? tiesiog budamas ir netgi apie nieka negalvodamas jis taip save isreiskia, kad ir ka bedarytum tu save isreiski, nes kiekvienoj tavo busenoj vistiek yra bent minimumas tavo valios, o kaip zinom valia pildosi, su kiekviena mintim ateina ir valia. Menai, daile, muzika, literatura, diskusijos visi sitie dalykai tai patys grubiausi budai reiksti savo valiai, bet tikrai negeriausi, budamas lentpjuvei negirdesi kaip orkestras groja

26

Kęstas parašė:
Mantė parašė:

Matai, jis kalba savaip. smile Sunku jį suprasti, bet jo žodžiuose yra gili prasmė... smile

Aivaras minėjo, kad inteligentas yra tiesiog protingas žmogus. Aš dar nuo savęs pridėčiau, kad galbūt jis yra ne tik protingas, bet ir protingai naudojantis savo išmonę.

jeigu protingas zmogus gyventu pagal savo zinias tai jis butu ismincium, protingas zmogus nuo isminciaus skiriasi tuo kad jis negyvena pagal savo zinias, tiesiog zino

27 (redagavo Žygimantas 2016-01-08 13:11)

Čia, manau diskusinis klausimas be vieningo ir vienintelio atsakymo. Tas pats, kas uzduoti analogiska klausima: ,,Tai ar, visgi, Lietuvoje egzistuoja vidurinioji klase, ar ne?" Manau, jei stengsimes tiek vienus, tiek kitus ,,adaptuoti" prie Lietuvos ir ju cia atrasti, be abejo, atrasime. Bet jeigu imti grynai teoriskai, tokios kaip klases nei inteligentu, nei viduriniosios klases - nera. Yra zmones, kurie Lietuvos salygomis ir Lietuvos kontekste, gali buti pavadinti ar patys zmones jaustis kaip vienos ar kitos ,,klases" nariais, kas Lietuvoje tikrai stipriai jauciama paciuose zmonese, bet jei ziureti teoriskai ar globaliai Lietuva neturi nei vienos, nei kitos susiformavusios klases. Per maza Lietuva yra, kad turetu sias klases...

28

Tai namas, visgi nevisai

29

Kęstas parašė:

Jei to neadekvataus trolio komentaruose matai gilią prasmę, tai tau su galva negerai.

30

Tomas parašė:
Kęstas parašė:

Jei to neadekvataus trolio komentaruose matai gilią prasmę, tai tau su galva negerai.

tomai mes suprantam kad tau labai sunku gyventi, bet bent jau neleisk mum suprasti kad esi kompleksuotas pirdzius, nes tie kurie svaisciojasi diagnozemis i kaire ir i desine labai jau smirda kaka

31

Mantė parašė:

Kaip manote,ar dar gyvuoja inteligentyja šiais laikais?

Mano samprotavimu, inteligentija pasibaigė kartu su tarybiniais laikais, o jos (inteligentijos) likučiai per du su puse dešimtmečio visiškai sunyko. Lygiai kaip, tarkim, riteriai. Aš manau rasite nemažai žmonių, kurie dokumentaliai patvirtins esą ordino riteriai, bet šiais laikais tai niekam nebeįdomu wink

Mantė parašė:

Jūsų nuomone,koks žmogus yra inteligentas?

Kaip minėjau, mano giliu suvokimu, inteligentija pasibaigė su tarybiniais laikais. O tarybiniais laikais tai buvo tiesiog žmogus su aukštuoju išsilavinimu - daktaras, kunigas, teisėjas ar teisininkas ir pan. Aišku, būdavo ir tokių, kurie ir be mokslų sugebėdavo savo darbais nustebinti aplinkinius ir taip pasiekti šį visuomenės statusą, bet tai ne dauguma.

Mantė parašė:

O čia jums pabandymui pagalvoti outside the box: ar gali inteligentas užaugti šeimoje,kuri yra,pavyzdžiui, neišsilavinusi/asociali ar panašiai? C:

Tikrai gali. Inteligentiškumas nėra lygybės ženklas aukštąjam išsilavinimui. Tai kitoks matymo ir suvokimo kampas, paprastai platesnis ir gilesnis, negu įprastinis visuomenės sluoksniuose. Padėti šitam kampui (arba matymo prizmei) atsirasti ir yra pagrindinė aukštojo mokslo misija. Juk daugelis kokių nors.. inžinerinių specialybių studentų niekaip nesupranta, kam jiems mokintis, tarkim, filosofijos smile)  Tačiau iš prigimties intelektualus žmogus visa tai gali ir pats atrasti, o jei bus užsispyręs, jis dar ir pasieks tai smile Tik reikės daugiau laiko. Ir visgi mokytojas tam, manyčiau, reikalingas smile Tik ne aukštosios, o gyvenimo mokytojas smile Arba kitaip tariant pavyzdys, kuriuo norėtum sekti.
Aplamai inteligentijos sąvoka, esu įsitikinęs, yra morališkai pasenusi. O tuos žmones gal reikėtų vadinti.. kokiais intelektualais ar kaip nors panašiai.. smile) Bet tai jau kita tema wink

32

Gintas parašė:

Kaip minėjau, mano giliu suvokimu, inteligentija pasibaigė su tarybiniais laikais. O tarybiniais laikais tai buvo tiesiog žmogus su aukštuoju išsilavinimu - daktaras, kunigas, teisėjas ar teisininkas ir pan. Aišku, būdavo ir tokių, kurie ir be mokslų sugebėdavo savo darbais nustebinti aplinkinius ir taip pasiekti šį visuomenės statusą, bet tai ne dauguma.

drisciau papriestarauti. kaip tik vakaruose inteligencijos savoka buvo siejama su aukstuoju mokslu. Rusijoje inteligencija tai buvo zmones dirbantys visuomenini darba ir veikiantys visuomenes labui arba dar platesne savoka: tai tiesiog zmones besirupinantys savo salies ateitimi. cia ne as sugalvojau sitaip teige kai kurie tu laiku filosofai.
ir ne visa inteligencija pasibaige. mokslininkus universitetu profesorius ir destytojus dar galima priskirti prie inteligencijos. na dar kunigus priskirciau. tik mazai pas mus tos inteligencijos labai mazai

33 (redagavo Konstantinas 2016-01-09 20:15)

Gintas parašė:

Tikrai gali. Inteligentiškumas nėra lygybės ženklas aukštąjam išsilavinimui. Tai kitoks matymo ir suvokimo kampas, paprastai platesnis ir gilesnis, negu įprastinis visuomenės sluoksniuose. Padėti šitam kampui (arba matymo prizmei) atsirasti ir yra pagrindinė aukštojo mokslo misija. Juk daugelis kokių nors.. inžinerinių specialybių studentų niekaip nesupranta, kam jiems mokintis, tarkim, filosofijos smile)  Tačiau iš prigimties intelektualus žmogus visa tai gali ir pats atrasti, o jei bus užsispyręs, jis dar ir pasieks tai smile Tik reikės daugiau laiko. Ir visgi mokytojas tam, manyčiau, reikalingas smile Tik ne aukštosios, o gyvenimo mokytojas smile Arba kitaip tariant pavyzdys, kuriuo norėtum sekti.
Aplamai inteligentijos sąvoka, esu įsitikinęs, yra morališkai pasenusi. O tuos žmones gal reikėtų vadinti.. kokiais intelektualais ar kaip nors panašiai.. smile) Bet tai jau kita tema wink

kodel is karto rasai kad inzineriai nemegsta filosofuoti?) as labai megdavau ir filosofuoti man puikiai sekesi. ir tik dabar po daug metu suvokiau kaip filosofija padeda tikram inzineriui nes padeda pazvelgti i problema visiskai kitu kampu. galbut jei nebutum filosofas tu nematytum tiek iseiciu is situacijos ir tavo mastymas butu siauresnis ir isvis i gyvenima reikia ziureti filosofiskai.
reikia maziau klausytis ko megsta ir ko nemegsta studentai. jie visko nemegsta nori tik lengvai diploma gauti

34

Konstantinas parašė:

kodel is karto rasai kad inzineriai nemegsta filosofuoti?)

Todėl, kad viena mano specialybių yra inžinerinės krypties. Ir kas vykdavo mūsų fakultete aš puikiai prisimenu wink)

Konstantinas parašė:

as labai megdavau ir filosofuoti man puikiai sekesi. ir tik dabar po daug metu suvokiau kaip filosofija padeda tikram inzineriui nes padeda pazvelgti i problema visiskai kitu kampu.

Sveikinu. Tai reiškia, kad arba pats ne dauguma, arba Jūsų fakultete dėstytojas sugebėdavo sudominti tuo, ką pats dėsto wink

35

Mergaite, inteligencijos nera. Paziurek kokie dabar zmones nevieningi ir pikti.

36

Ponaitissss parašė:

Apie kitus nespręsk pagal save.

37

Ponaitissss parašė:

o kokie pagal tave visuomenes sluoksniai liko?

38

Konstantinas parašė:
Ponaitissss parašė:

o kokie pagal tave visuomenes sluoksniai liko?

tai sakom tau kad nera jokiu sluoksniu

39

Ponaitissss parašė:

Ji yra,bet deja ne visur.

40

Mantė parašė:
Ponaitissss parašė:

Ji yra,bet deja ne visur.

zegnokis jei vaidenas